"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Παρανοϊκά


Εχω μια κωμικοτραγική εικόνα στη μνήμη μου. Οταν επισκεπτόμουν τον τάφο της μάνας μου σ' ένα από τα περιφερειακά νεκροταφεία και μόλις άναβα το καντηλάκι της και πότιζα τη γλαστρούλα με το βασιλικό, δυο εφημερεύοντες παπάδες, που εκτελούσαν βάρδια για τα τρισάγια, μόλις φερμάρανε πελάτη, και στην περίπτωση εμένα ή την κόρη μου, συναγωνίζονταν ποιος θα φτάσει πρώτος για να αρπάξει τα «τυχερά».


Η εικόνα αυτή ήταν εφιαλτικά κωμική και τραγική. Με το ένα χέρι τραβάγανε απάνω το ράσο να μην τους εμποδίζει και με το πετραχήλι ν' ανεμίζει και το λιβανιστήρι στο άλλο πηδούσαν σαν κατσίκια ανάμεσα στους τάφους για να φτάσουνε πρώτοι στο κεχρί.


Υστερα πληροφορήθηκα πως η ΔΕΗ εισέπραττε με τιμολόγιο το ρεύμα που έκαιγαν τα ηλεκτρικά λαμπιόνια-κεριά που κάποιοι πρακτικοί συγγενείς εφοδίαζαν τον τάφο των προσφιλών τους.


Και τώρα διαβάζω πως δήμος της περιφέρειας που διαχειρίζεται τάφους και εισπράττει ενοίκιο για τη χρήση τους κατέφυγε σε τράπεζα και απαίτησε να κατασχεθεί από τις καταθέσεις συγγενούς του ενοίκου του τάφου ποσόν τριών (ναι 3) ευρώ, οφειλόμενο τις οίδε για ποια χρήση. 

 Επειδή το ενοίκιο είναι ακριβότερο, μάλλον πρόκειται για χαράτσι φύλαξης των οστών του νεκρού στο οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου!!


Μαθαίνω επίσης πως μέσω κατασχέσεως τραπεζικού λογαριασμού έχει απαιτηθεί και το ποσόν του ενός (ναι 1) ευρώ.



Οχι, αποκλείεται τα φαινόμενα αυτά να τα υπαγορεύει η κρίση. Είναι η αποθέωση της γραφειοκρατίας. Λογαριάστε πόσοι δημοτικοί υπάλληλοι και πόσοι τραπεζικοί απασχολήθηκαν έστω για 10' ο καθένας για κάθε τέτοιο αλισβερίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: