"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ένα Κόμμα Γκεζί δημιουργήθηκε από το όνομα του πάρκου

Μια ομάδα Τούρκων μουσικών και καλλιτεχνών ίδρυσε ένα πολιτικό κόμμα το οποίο ονόμασε Κόμμα Γκεζί, από την ονομασία ενός μικρού πάρκου της Κωνσταντινούπολης, η προαναγγελθείσα καταστροφή του οποίου είχε δώσει το έναυσμα για το χωρίς προηγούμενο κύμα αντικυβερνητικής αμφισβήτησης του περασμένου Ιουνίου, έγινε σήμερα γνωστό από τους ιδρυτές.

"Θέλουμε όλοι να ζήσουμε σε μια δημοκρατική χώρα. Για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας κατεβήκαμε στους δρόμους και χάσαμε ζωές (...). Είναι τώρα καιρός να μπούμε στο κοινοβούλιο", τονίζουν οι ηγέτες του νέου κινήματος σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στη σελίδα τους στο Facebook.

Την προεδρία του Κόμματος Γκεζί, το οποίο καταχωρίσθηκε επισήμως την 1η Οκτωβρίου στο τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, ανέλαβε ένας 37χρονος ταλαντούχος κιθαρίστας και συνθέτης της ροκ, ο Τζεμ Κιοκσάλ.

Το κίνημα έχει την πρόθεση να κατεβάσει υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές του 2015 με τη φιλοδοξία να αναθεωρήσει το τουρκικό Σύνταγμα για να το κάνει "πιο δημοκρατικό".


Δεν υπάρχουν σχόλια: