"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Στα αζήτητα 400 εκατ. από την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων χρεών των δήμων


Τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ ζητούν παραλήπτη... Πολλοί δήμοι της χώρας αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς στους υπαλλήλους τους, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ωστόσο, τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών των δήμων προς ιδιώτες παραμένουν αδιάθετα, καθώς πολλοί ΟΤΑ δεν έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα

Οι βασικότεροι λόγοι για τη μη απορρόφηση των κονδυλίων είναι δύο:

Πρώτον, οι δήμοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα διαπίστωσαν ότι σταμάτησαν –χωρίς μάλιστα καμία ενημέρωση– να λαμβάνουν τμήμα της κρατικής επιχορήγησης από το υπουργείο Εσωτερικών, όρος που δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση. Ενστάσεις διατυπώνονται για το σύννομο της περικοπής, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ενήμερο.

Δεύτερον, οι δήμοι έχουν πολλές ατιμολόγητες οφειλές προς τρίτους, τις οποίες μάλιστα δεν έχουν εγγράψει στους προϋπολογισμούς τους, με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά που θα δικαιολογούσαν την αποπληρωμή τους διά της θεσμικής οδού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «πολλές δουλειές κλείνονταν στο μιλητό, οπότε σήμερα δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά που να μπορούν να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να εγκριθεί η αποπληρωμή».

Το συνολικό προϋπολογισθέν ποσό του προγράμματος για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων (έως το 2011) χρεών των δήμων προς τρίτους είναι 1,1 δισ. ευρώ και έως τώρα έχουν δοθεί περίπου 600 εκατ., αφού 196 δήμοι (σε σύνολο 325) έχουν υποβάλει αιτήματα επιδότησης. Τα περιθώρια στενεύουν, καθώς τα αιτήματα χρηματοδότησης θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου και τουλάχιστον 100 δήμοι που έχουν σημαντικές οφειλές προς τρίτους δεν έχουν υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης.

Καθώς τα χρέη των δήμων προς τρίτους, εφόσον δεν αποπληρωθούν, εγγράφονται στο δημόσιο χρέος, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στόχο την επίλυση του θέματος και συνακολούθως την άμεση απορρόφηση των κονδυλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί άμεσα ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών για τους λόγους που το πρόγραμμα δεν προχωράει.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής, που έχει μπει στο πρόγραμμα, «το 2014 δεν θα υπάρχει αυτός ο κωδικός (σ.σ. για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων προς τρίτους) στον προϋπολογισμό. Οσα χρήματα μείνουν, ουσιαστικά για τους δήμους θα χαθούν, ενώ πρόκειται για κονδύλια που θα μπορούσαν να απορροφήσουν και να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Την επόμενη χρονιά, οι δήμοι θα αναγκαστούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους από ίδιους πόρους –που φυσικά δεν θα υπάρχουν– και έτσι θα είναι αδύνατο να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους όπως απαιτείται».

Ο Δήμος Κιλερέρ αρχικά μπήκε στο πρόγραμμα, αλλά πολύ σύντομα... ξαναβγήκε. Ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Θεσσαλίας κ. Ρίζος Κομήτσας εξηγεί τους λόγους. «Μπήκαμε στο πρόγραμμα για επιδότηση 700.000 ευρώ, όμως διαπιστώσαμε ότι δεν μας δίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών τη δόση από τα παρακρατηθέντα. Θα αποπληρώναμε χρέη 700.000 ευρώ, αλλά θα χάναμε φέτος 500.000 ευρώ, χρήματα που χρειαζόμασταν για να λειτουργήσει ο δήμος».
 
Ο κ. Νίκος Μαλάκος, δήμαρχος Τυρνάβου, μπήκε στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων προκειμένου να αποπληρώσει χρέη προς τρίτους ύψους 3.070.000 ευρώ. Τον Ιανουάριο υπέγραψε τη σύμβαση, τον Απρίλιο έλαβε την πρώτη δόση των ληξιπρόθεσμων και τον Μάιο διαπίστωσε ότι οι πιστώσεις από την τακτική κρατική ενίσχυση ήταν μηδέν. «Στη σύμβαση για τα ληξιπρόθεσμα που υπέγραψα έγραφε ξεκάθαρα ότι ο Δήμος Τυρνάβου επιχορηγείται για την αποπληρωμή χρεών προς τρίτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Μνημόνιο. Κανένας δεν μας ενημέρωσε ότι στην ουσία επρόκειτο για δάνειο και ότι θα μας παρακρατούσαν τις πιστώσεις από την κρατική επιχορήγηση», τονίζει

Δεν υπάρχουν σχόλια: