"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


The royal wedding finds Britain sitting in a puddle of feudal nostalgia (Ο πριγκιπικός γάμος ως απεχθής απόδειξη του κληρονομικού δικαιώματος που έχει ανεχθεί η Δημοκρατία)

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ (Ό,τι καλύτερο μπορείτε να διαβάσετε για την Βρετανική Βασιλική ΞΕΦΤΙΛΑ)


Πολλές από τις ανοησίες σχετικά με τον βασιλικό γάμο έχουν να κάνουν με τα Mέσα Eνημέρωσης και το μάρκετινγκ, αλλά τίποτα δεν μπορεί να γλυκάνει την εντύπωση ότι το θέαμα αυτό είναι αντιδημοκρατικό και βάρβαρο. Το ζεύγος γίνεται ανθρωποθυσία και το ξέρει. 

Φυσικά, όλα έρχονται και παρέρχονται, αλλά δύσκολα αποφεύγει κανείς το συμπέρασμα ότι αυτός ο γάμος εκφράζει ένα στοιχείο της κουλτούρας μας που θα παραμείνει όταν οι κάμερες αποχωρήσουν. Πρόκειται για την έλλειψη κάθε σοβαρής συζήτησης για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Θαυμάστε τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Γουίλιαμς, ο οποίος έγινε και πλεκτή κούκλα στο σετ «Πλέξτε τον δικό σας βασιλικό γάμο» (κόστος 9,99 στερλίνες). 

«Τι θα λέγατε», ρώτησε ο Γουίλιαμς, «για ένα νέο νόμο που θα υποχρεώνει όλους τους υπουργούς, τους αρχηγούς κομμάτων, τους διευθυντές εφημερίδων και τους 100 πιο επιτυχημένους τραπεζίτες να περνούν δύο ώρες την ημέρα σερβίροντας γεύματα σε σχολεία ή σε κέντρα νεότητας; Ή να καθαρίζουν τουαλέτες σε οικοτροφεία;». Ολα αυτά, σύμφωνα με τον Γουίλιαμς, θα θυμίσουν στην ελίτ ότι «πρέπει να εκτιμάμε και να φροντίζουμε τους κοινούς θνητούς».

Ο Γουίλιαμς περιγράφει την ύπαρξη της αμετακίνητης ελίτ που ηγείται μιας χώρας όπου η κοινωνική κινητικότητα έχει βαλτώσει. Το ξέρουμε ότι η κυβέρνησή μας είναι ένας σωρός αποφοίτων του Iτον. Ξέρουμε ότι οι τηλεοπτικές σειρές γλείφουν το σύστημα αντί να το δαγκώνουν. Ξέρουμε ότι αυτός ο γάμος είναι η πιο απεχθής απόδειξη του κληρονομικού δικαιώματος που έχει ανεχθεί η δημοκρατία την τελευταία τριακονταετία. 

Και η λύση του αρχιεπισκόπου; Στείλτε την ελίτ ημερήσια εκδρομή στη φτώχεια. Ομως, η δικαιοσύνη είναι δικαίωμα, όχι δώρο που προκύπτει αν στείλεις τον διευθυντή της Lloyds TSB βόλτα στις σχάρες του εξαερισμού να δει τους αστέγους με την προσμονή ότι θα αποκτήσει συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: