"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Η φυματίωση ξανακτυπά την πόρτα μας !!!

Ένας από τους λόγους είναι και οι μετανάστες, που κανένας δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας τους

Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι οι μη μεταδιδόμενες παθήσεις, δηλαδή οι καρδιαγγειακές και οι διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά σε λίγα χρόνια θα απλωθούν και οι μεταδιδόμενες παθήσεις, τόνισε ο καθηγητής και βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός, στη Σύνοδο των προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουδαπέστη, όπου μετείχε υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής.

Πρόκειται, είπε ο κ. Κρεμαστινός, για τις μεταδιδόμενες παθήσεις που εισέρχονται σήμερα στην Ευρώπη κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, που δέχονται το μεγάλο ρεύμα των μη νόμιμων μεταναστών. Κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό τους, κανείς δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας τους και φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τι παθήσεις φέρνουν από τις χώρες τους στην Ευρώπη.

Και ο κ. Κρεμαστινός ήταν σαφής τι εννοούσε:

«Είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχουμε σταματήσει προ πολλών ετών το μάθημα της φυματιολογίας γιατί δεν βλέπαμε πια φυματίωση. Τώρα η φυματίωση επανέρχεται πρώτη και θα πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα τα χρειαστείτε και εσείς στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχουν σύνορα στις ασθένειες. Ο τουρισμός, τα κοινά σχολειά αλλά και οι ίδιοι οι μετανάστες συμβάλλουν στην άμεση επαφή των λαών και στη διάδοση των μεταδιδόμενων νοσημάτων. Σε λίγα χρόνια, αν δεν προσέξουμε η φυματίωση, οι ηπατίτιδες, το AIDS, θα απλωθούν σε όλη την Ευρώπη και οι ευθύνες θα βαρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα ζητά παράλληλα με τη Frontex να ενισχύσετε οικονομικά ειδικά προγράμματα καλύτερης υποδοχής, διαβίωσης και θεραπείας των παθήσεων των μεταναστών. Αυτό θα έλεγα πως πρέπει να ισχύσει και για τις άλλες χώρες υποδοχής των μεταναστών, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των λαών της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: