"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: πιέζει τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να πιστοποιήσει το τουρκοκυπριακό αεροδρόμιο Ερτζάν

(photo: Παλαιότερη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στα κατεχόμενα από το μη αναγνωρισμένο από τον ICAO αεροδρόμιο, Ερκάν)

«Παιχνίδι» με το αεροδρόμιο Ερτζάν στην κατεχόμενη Κύπρο κάνει η Αγκυρα με προφανή στόχο τη νομιμοποίησή του. Οπως αναφέρει  η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την επικοινωνία των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Τουρκίας-Κύπρου, απαιτώντας σε αυτή να μετάσχει και το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, η τουρκική πρόταση αποτελείται από δύο στάδια.

1. Μία συνάντηση με τη συμμετοχή των «τουρκοκυπριακών Αρχών» και των κυπριακών Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Η συνάντηση αυτή θα λάβει χώρα, παράλληλα με τις διαπραγματεύσειςγια το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

2. Μία εισήγηση για πολυμερή διάσκεψη επί του θέματος παρουσία τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδος υπό την αιγίδα της ICAO. Και στις δύο συναντήσεις προτείνεται παρουσία του Eurocontrol και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Τούρκοι στην πρότασή τους παρουσιάζουν το αεροδρόμιο Ερτζάν ως σύγχρονο, αποτελεσματικό για την ασφάλεια των πτήσεων. Και σημειώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλει το αεροδρόμιο αυτό στη διασύνδεση των κέντρων εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η τουρκική πρόταση δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη και με την παρουσία αυτές τις ημέρες στη Λευκωσία του Γενικού Γραμματέα του ICAO Ράιμοντ Μπέντζαμιν, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: