"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Διώρυγα της Πόλης

ΖΑΜΑΝ ONLINE - ΤΟΥΡΚΙΑ

(...) Η Διακήρυξη για τη Διώρυγα της Πόλης απέδειξε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέφερε τα όνειρά του για την πόλη όπου ήταν δήμαρχος σε εθνικό επίπεδο. Η νέα διώρυγα που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι πράγματι ένα τρελό σχέδιο, αλλά ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε αυτό ως δήμαρχος (...)

Αν συγκριθεί με τη Διώρυγα του Σουέζ, αυτή της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ανέφικτο να κατασκευαστεί. (...) Ελπίζω ότι οι σχεδιαστές του Δεύτερου Βοσπόρου και της Δεύτερης Κωνσταντινούπολης δεν θα δουν αυτό το τρελό πλάνο ως ευκαιρία για νέο κύμα αστικοποίησης, αλλά ως ευκαιρία για μεταφορά του οικονομικού κέντρου από την ιστορική Πόλη σε άλλο σημείο και μετατροπή πρώην λιμένων της σε χώρους πρασίνου. Ετσι θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των Κωνσταντινουπολιτών, οι οποίοι πάντως δεν θα ωφεληθούν άμεσα.

Το σχέδιο θα έχει επίσης πολιτικές και νομικές επιπτώσεις. Είναι πιθανόν να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ που διέπει το καθεστώς των Στενών και η Τουρκία να επιβάλει τέλη διόδου στα πολιτικά πλοία που περνούν μέσω της νέας διώρυγας. (...) Με το άνοιγμα του περάσματος, η Τουρκία θα έχει το πάνω χέρι ώστε να προσαρμόσει τη Συνθήκη στα εθνικά της συμφέροντα και τις ανάγκες ασφαλείας.

Υπάρχουν και περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθούν προτού το όνειρο γίνει πραγματικότητα. (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: