"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο εκτελεστης του Τσαουσέσκου μιλά στους TIMES

Ο Ντορίν-Μαριάν Σιρλάν ήταν στο τριμελές εκτελεστικό απόσπασμα που εκτέλεσε τον Τσαουσέσκου και την σύζυγο του, Έλενα
"Σαν Χριστιανός είναι τρομερό να παίρνεις τη ζωή κάποιου, ειδικά ανήμερα των Χριστουγέννων", λέει ο Σιρλάν -σε αποκλειστική συνέντευξη στους Times - 20 χρόνια μετά την εκτέλεση του ρουμάνου δικτάτορα και της συζύγου του.
Ο Σιρλάν υπηρετούσε στις επίλεκτες δυνάμεις του στρατού το 1989. 'Ηταν μια χαοτική περίοδος. Οι φήμες οργίαζαν. Η αναταραχή ήταν μεγάλη. Νόμιζε κανείς ότι έφτασε το τέλος του κόσμου", θυμάται. Ο διοικητής μου ζήτησε οκτώ εθελοντές, χωρίς όμως να μας ανακοινώσει την αποστολή μας. Προσφέρθηκα να συμμετάσχω. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήμουν μέλος εκτελεστικού αποσπάσματος. Μας μετέφεραν με ελικόπτερο στο Βουκουρέστι, όπου μας υποδέχθηκε ο στρατηγός Βίκτορ Στανκουλέσκου.

Ο Στανκουλέσκου ήταν έμπιστος φίλος της συζύγου του Τσαουσέσκου που "άλλαξε πλευρά". Αφού μας είπε ότι το προεδρικό ζεύγος θα "δικασθεί από τον λαό", μας ρώτησε ένα είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τους Τσαουσέσκου εάν το δικαστήριο "επιβάλλει την θανατική ποινή". Όλοι συμφωνήσαμε. Ο στρατηγός επέλεξε τρεις άνδρες. Μεταξύ αυτών και τον 27χρονο τότε Σιρλάν. Τοποθετήθηκαν έξω από την αίθουσα όπου γινόταν η δίκη-παρωδία. Είχαν διαταγές να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν το ζεύγος εάν έκριναν ότι κάποιοι θα προσπαθούσαν να τους απελευθερώσουν.
"Ακουγα τα πάντα έξω από την αίθουσα όπου γινόταν η δίκη", θυμάται ο Σιρλάν. "Ηξερα ότι κάτι δεν πάει καλά. η Έλενα παραπονιόταν διαρκώς, αρνούνταν να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Οι συνήγοροι υπεράσπισης λειτουργούσαν σαν εισαγγελείς. Ημουν απλά ένας στρατιώτης που εκτελούσε διαταγές"

Η "δίκη" διήρκησε τέσσερις ώρες. Επεβλήθη η θανατική ποινή. Στο ζεύγος δόθηκε η δυνατότητα έφεσης εντός 10 ημερών. "Η ποινή όμως, εκτελέσθηκε αμέσως", θυμάται ο Σιρλάν.
Οδήγησε τον Τσαουσέσκου και την σύζυγο έξω από το κτήριο. "Ο Τσαουσέσκου με κοίταξε στα μάτια, σαν να ήξερε ότι πρόκειται να πεθάνει. Άρχισε να κλαίει", λέει ο Σιρλάν. Τους τοποθέτησαν στον τοίχο. Ο Τσαουσέσκου φώναξε: "Θάνατος στους προδότες" και άρχισε να τραγουδά την Σοσιαλιστική Διεθνή. Δεν πρόλαβε να τραγουδήσει παρά μερικούς στίχους. "Αρχίσαμε να πυροβολούμε με τα αυτόματα όπλα μας από απόσταση ενός μέτρου πηγαίνοντας σιγά-σιγά προς τα πίσω για να μην δεχθούμε κάποια σφαίρα που ίσως εξοστρακιζόταν".

Ο Τσαουσέσκου πέθανε ακαριαία. Η σύζυγος του "δεν είχε ήσυχο θάνατο...είχε σπασμούς", θυμάται ο Σιρλάν. Στο τριμελές εκτελεστικό απόσπασμα προστέθηκαν δυο στρατιώτες που πυροβολούσαν με μανία. Ενας από αυτούς είχε χάσει τον αδελφό του στην εξέγερση της Τιμισοάρα πριν μερικές μέρες.

"Δεν ήταν δίκη. Ήταν πολιτική δολοφονία εν μέσω επαναστάσεως", τονίζει ο Σιρλάν, που σήμερα είναι δικηγόρος. Τα Χριστούγεννα για μένα είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου, λέει.
ΠΗΓΗ FOREIGN PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια: