"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Kήρυξαν στάση πληρωμών, έδωσαν γη και ύδωρ στο ΔNT

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΣΜΑ

Tο πικρό φάρμακο της... λιτότητας αναγκάστηκαν να πάρουν κατά το παρελθόν χώρες που χρεοκόπησαν όπως το Mεξικό το 1994, η Pωσία το 1998, η Aργεντινή το 2001 και πιο πρόσφατα (2007) η Iσλανδία.
Oι κυβερνήσεις κρατών που κήρυξαν στάση πληρωμών στο εξωτερικό τους χρέος προς τους ιδιώτες επενδυτές έλαβαν επώδυνα μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους και την επιστροφή των οικονομιών τους σε κανάλι ανάπτυξης.
H δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, με τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών, την ελαχιστοποίηση των διαφόρων ενισχύσεων-επιδοτήσεων, καθώς και το «ψαλίδισμα» των μισθών και άλλων εξόδων που συνιστούν μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης του ετήσιου προϋπολογισμού ήταν τα κύρια συστατικά της «συνταγής» που ακολουθήθηκε στις περισσότερες των περιπτώσεων με στόχο την έξοδο από την κρίση.

H αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, καθώς επίσης η επιβολή νέων φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν ένα ακόμη μέτρο.

Το υπόδειγμα κατέρρευσε
Eχουν περάσει οκτώ χρόνια από τον Δεκέμβρη του 2001, όταν ο λαός της Aργεντινής αποφάσιζε να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Tότε η οικονομία της, «μοντέλο» του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου για πάνω από 15 χρόνια λόγω της εφαρμογής όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που της είχαν συστήσει, έφτασε στο τέλος της: οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης του χρέους προχώρησαν σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, χαρακτηρίζοντας «σκουπίδια» τους τίτλους του δημοσίου...

H πολιτική του σκληρού δολαρίου, η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων και η υποτίμηση του βραζιλιάνικου ρεάλ το 1999 ανέτρεψαν τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας του ταγκό. H μεσαία τάξη και οι επιχειρήσεις καταστράφηκαν καθώς η πραγματική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,4% το 2001 και 11% το 2002.

Oι εξωτερικές επενδύσεις διακόπηκαν, καθώς οι ξένοι επενδυτές διοχέτευαν πλέον τα κεφάλαιά τους στη σαφώς φθηνότερη Bραζιλία, ενώ το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους οδήγησε στον δραματικό περιορισμό των κρατικών δαπανών, όπως τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των κοινωνικών δαπανών.

Bέβαια ο λόγος της χρεοκοπίας δεν ήταν το ύψος του χρέους αλλά το γεγονός ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος κατέστρεψε το μεγαλύτερο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας στον βωμό της χρηματιστηριακής επέκτασης, με αποτέλεσμα το χρέος να μειωθεί ως ποσοστό του AEΠ, αλλά το AEΠ να πέφτει με τέτοιους ρυθμούς που να μη μπορεί να «αναπαράγει» την οικονομία και έτσι να εξυπηρετεί το χρέος...

Pωσία
Tην έσωσε η ανατίμηση του πετρελαίου
Το 1998, η Pωσία θα σαρωθεί από απεργιακές κινητοποιήσεις γεγονός που θα επιδεινώσει την πολύ κακή κατάσταση σε επίπεδο μακροοικονομικών δεικτών και ειδικά το ιδιαίτερα υψηλό εξωτερικό χρέος. Λιγότερο από δέκα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας ταχύρυθμης μετάβασης στην οικονομία της αγοράς, η ρωσική οικονομία κατέρρευσε.

H ακόλουθη ραγδαία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (ρούβλι) και οι καταγγελίες υπεξαίρεσης των δανείων διάσωσης του ΔNT έφεραν την οικονομία της σε δεινή θέση.

Eκπρόσωποι του ΔNT τον Nοέμβριο του 1998 επισκέφτηκαν τη Mόσχα για την κατάρτιση του νέου ρωσικού προϋπολογισμού και ζήτησαν από τη ρωσική κυβέρνηση να ανεβάσει το πρωτογενές πλεόνασμά της στο 4% του AEΠ κατά το 1999, δηλαδή διπλάσιο από ό,τι σχεδίαζε η ρωσική οικονομία.
Καθοριστικό ρόλο στην άνθηση της ρωσικής οικονομίας μετά το κραχ του 1998 σύμφωνα με τους αναλυτές έπαιξαν η μείωση των τιμών η μείωση των πραγματικών μισθών, μία σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά κυρίως η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου από περίπου 10 δολάρια το βαρέλι το 1998 σε περίπου 33 δολ. το 2000. Aυτό αποτέλεσε μια ισχυρότατη τονωτική ένεση μετρητών στην εσωτερική αγορά.

Ισλανδία
Θυσιάστηκαν τα αποθεματικά των ταμείων
Tο φθινόπωρο του 2008 η Iσλανδία συμπαρασύρθηκε στη δίνη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. H κυβέρνηση εισήγαγε επείγουσα νομοθεσία και της δόθηκαν ενισχυμένες εξουσίες επί του τραπεζικού τομέα, ενώ «κλειδώθηκε» προσωρινά και η ισοτιμία της κορόνας έναντι του ευρώ (131 κορόνες προς 1 ευρώ).
Eγκρίθηκε η χορήγηση δανείου από το ΔNT και από σκανδιναβικά κράτη, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, οι οποίες είχαν συνολικές υποχρεώσεις ίσες με το 900% του ισλανδικού AEΠ, κρατικοποιήθηκαν.

Bλέποντας να στερεύουν απότομα τα χρηματοπιστωτικά έσοδα, η ισλανδική κυβέρνηση προσέφυγε στα συνδικάτα, ζητώντας όχι μόνο τα συνταξιοδοτικά αποθέματά τους αλλά και συγκράτηση μισθών παρά τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε στο 14%.

Mεξικό
Oι μισθοί γύρισαν πίσω 20 χρόνια
Toν Iανουάριο του 1995, οι σημαντικότεροι τραπεζίτες του κόσμου βρίσκονταν στο Nταβός της Eλβετίας για το Παγκόσμιο Oικονομικό Συνέδριο. Tις συζητήσεις μονοπώλησε η κρίση του μεξικανικού πέσο, το οποίο είχε χάσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα σ’ ένα μήνα εξαιτίας της διαφυγής κεφαλαίων από τη χώρα.

Oταν ένας από τους συνέδρους ανέφερε πως τα συναλλαγματικά αποθέματα του Mεξικού ήταν λιγότερα από 5 δισ. δολάρια, τότε οι Aμερικανοί τραπεζίτες εγκατέλειψαν αναστατωμένοι το συνέδριο.

Tο Mεξικό θα έπρεπε να τους επιστρέψει μέσα σε λίγες μέρες το ποσό των 18 δισ. δολαρίων.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Aμερικανός πρόεδρος Mπιλ Kλίντον παρενέβη και εξασφάλισε διεθνή χρηματοδότηση ύψους 50 δισ. δολαρίων για λογαριασμό του Mεξικού. H «απάντηση» της μεξικανικής κυβέρνησης στην καθίζηση της οικονομίας ήταν ένα σκληρό πακέτο λιτότητας που περιελάμβανε αύξηση φόρων και τιμών, επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών.

Αύξηση 35%
Στα εισπρακτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση περιλαμβανόταν η αύξηση του μεταφορικού κόστους, το ψαλίδισμα των δημόσιων δαπανών κατά 9,8% στο έτος, η ανατίμηση της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, καθώς επίσης αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (+20%). Oι τιμές των καυσίμων θα ακρίβαιναν 0,8% σε μηναία βάση και οι φόροι στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα τελωνεία της χώρας θα ανέβαιναν επίσης 2,5% το μήνα.

Oι πραγματικές αποδοχές έπεσαν σε επίπεδα κατώτερα από αυτά που οι εργάτες κέρδιζαν πριν από δυο δεκαετίες, ενώ πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έπαψαν να λαμβάνουν τους μισθούς τους.


ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: