"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Για τον "ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ" που έφυγε...

Tου ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ

Ο «άνθρωπος της βροχής» βρήκε επιτέλους το καταφύγιό του πάνω από τα σύννεφα, εκεί όπου δεν βρέχει ποτέ. Ο Κιμ Πικ έφυγε το περασμένο Σάββατο.

Άθελά του αφού ο ίδιος δεν ήταν αυτιστικός, βοήθησε να γνωρίσει όλος ο κόσμος τις σπάνιες και εκπληκτικές ικανότητες των αυτιστικών. Όταν τον συνάντησε για πρώτη φορά ο σεναριογράφος της ταινίας Μπάρι Μόροου, κάπου στα 1980, εντυπωσιάστηκε από την ικανότητά του να απομνημονεύει όλα όσα άκουγε. Έτσι έγραψε το σενάριο του «Ανθρώπου της βροχής», που κέρδισε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και πρώτου ανδρικού ρόλου (Ντάστιν Χόφμαν), το 1988.
Ο Κιμ Πικ ήταν αυτός που του έδωσε την πρώτη έμπνευση. Πριν από τα γυρίσματα της ταινίας, ο Ντάστιν Χόφμαν πέρασε πολλές μέρες μαζί του και με την οικογένειά του.

Ο Κιμ Πικ γεννήθηκε το 1951. Το κεφάλι του ήταν υπερφυσικά μεγάλο λόγω εγκεφαλοκήλης και απουσίαζε ο ιστός που συνδέει το δεξιό με το αριστερό ημισφαίριο. Στην ιδιαίτερη εγκεφαλική δομή του απέδιδαν οι γιατροί τις εκπληκτικές ικανότητές του, αλλά και τα πολλά προβλήματά του. Δυσκολευόταν πολύ ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες και δεν μπορούσε να ντυθεί χωρίς βοήθεια. Από τότε που ήταν ακόμη βρέφος, σε ηλικία 16 μηνών, ήταν σε θέση να απομνημονεύει κάθε βιβλίο που του διάβαζαν. Με τα χρόνια απέκτησε πλούσιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις σε τουλάχιστον δεκαπέντε διαφορετικούς τομείς. Ήταν αυθεντία στην ιστορία, τη λογοτεχνία, τη μουσική. Και θυμόταν απέξω κι ανακατωτά τηλεφωνικούς καταλόγους και ημερομηνίες. «Ήταν απίστευτο πόσα πράγματα ήξερε», λέει ο πατέρας του. «Ταξίδεψε τρία εκατομμύρια μίλια με το αεροπλάνο και μίλησε μπροστά σε 60 εκατομμύρια ανθρώπους που μαγεύτηκαν από τα ξεχωριστά χαρίσματά του». Σε αυτά τα ταξίδια του, ο Κιμ Πικ βοήθησε τους ανθρώπους να αποτινάξουν τις προκαταλήψεις τους για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο ήρωας της ταινίας μπορούσε να βρει στη στιγμή ποιων αριθμών το γινόμενο ήταν ο αριθμός 1.234.567.890. Ένας μαθηματικός που γνωρίζει τον κατάλληλο αλγόριθμο χρειάζεται 12 δευτερόλεπτα για να βρει όλους τους πρώτους αριθμούς ανάμεσα στο 301 και το 393. Πολλοί αυτιστικοί, που από μια ιδιοτροπία της φύσης προτιμούν να μένουν σιωπηλοί και δεν επικοινωνούν εύκολα με τους άλλους ανθρώπους, μπορούν να τους βρουν σε κάτι παραπάνω από ένα δευτερόλεπτο. Εκεί όπου οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το δάσος, λένε οι καθηγητές Άλαν Σνάιντερ και Τζον Μίτσελ, που μελέτησαν τα ασυνήθιστα χαρίσματα των αυτιστικών παιδιών, πολλοί αυτιστικοί έχουν τη σπάνια ικανότητα να διακρίνουν το δέντρο. Είναι όμως αυτό λόγος για να τους ξεχωρίζει η κοινωνία από τους υπόλοιπους ανθρώπους που αρέσκεται να τους ονομάζει «φυσιολογικούς»;

Την απάντηση τη δίνει ο Μπάρι Μόροου:
«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μίλησε έστω και πέντε λεπτά με τον Κιμ και να μην άλλαξε ιδέες για τον τρόπο που έβλεπε τον εαυτό του, τον κόσμο και τις δυνατότητες των ανθρώπων».


πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: