"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πιο κούκλα από ποτέ η Νάντια

...Ηταν που ήταν κούκλα, αυτή τη φορά παράγινε και στ' αλήθεια: τόσο μεταφορικά, όσο όμως και κυριολεκτικά.

Μια κούκλα 30 εκατοστών, με μια γλυκιά, παιδική και εντελώς αθώα φατσούλα, μαύρο μαλλάκι πιασμένο αλογοουρά, ένα λευκό, αθλητικό κορμάκι και, γύρω από τον λαιμό το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε χρώμα της ρουμανικής σημαίας.

Μα, μισό λεπτό: δεν μοιάζει με την Κομανέτσι; Οχι απλώς μοιάζει, αλλά είναι ολόιδια.
Από το όνομα, «Papusa Nadia», (κούκλα Νάντια), έως την αθλητική περιβολή με την οποία είχε εισβάλει πριν από 33 χρόνια, με αυτοπεποίθηση, «τσαμπουκά», τελειότητα και με το «έτσι θέλω» στις τηλεοράσεις και στα σπίτια μας, κάνοντάς μας περήφανους, και να δακρύζουμε από χαρά και θαυμασμό για το φυσικό ταλέντο μιας, πάνω-κάτω, συνομήλικής μας.

Για τη γενιά (μας) των «Over 40's» είναι αδύνατον να ξεχάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ: όχι μόνο γιατί ήταν οι πρώτοι που είχαν μεταδοθεί τηλεοπτικά, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με την τεχνική του «Technicolor». Αλλά γιατί μας είχε κερδίσει το φαινόμενο μιας 15χρονης από το Ονέστι, μέχρι τότε άγνωστης και παντελώς αδιάφορης για τα διψασμένα, για μπάλα, αγοράκια της εποχής; Και που παρ' όλα αυτά κατάφερε, με τις μαγικές τις κινήσεις και τις ακόμη περισσότερο μαγικές της επιδόσεις να τα καθηλώσει κι εκείνα στις οθόνες τους, αγγίζοντας την ψυχή τους και μαθαίνοντάς τα ν' αγαπήσουν και κάθε άλλη μορφή, εκτός της μπάλας, αθλητισμού.

Στα 48 της σήμερα, η Νάντια Κομανέτσι, η μεγαλύτερη γυμνάστρια όλων των εποχών, με τρία χρυσά, ένα αργυρό κι ένα χάλκινο στο Μόντρεαλ, με δύο χρυσά και δύο αργυρά τέσσερα χρόνια αργότερα στη Μόσχα, κυρίως όμως η πρώτη που «έκλεψε» επτά «10άρια» από την αυστηρότατη επιτροπή βαθμολόγησης των ασκήσεων, δώρισε το όνομα και το ομοίωμά της στην «Papusa Nadia», με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση δώδεκα μελλοντικών Κομανέτσι, αγοριών και κοριτσιών μεταξύ επτά και δέκα ετών.

Η παρουσίαση της «Papusa», που κατασκευάστηκε στην Ιταλία από τον επιχειρηματία και πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τζένοα, Ενρίκο Πρετσιόζι, και θα στοιχίσει 20 ευρώ η μία, έγινε την περασμένη εβδομάδα στο «Baneasa Shopping Center» του Βουκουρεστίου, όπου εκτιμήθηκε ότι συγκεντρώθηκαν πολύ περισσότεροι άνθρωποι απ' όσους είχαν μαζί, στις ομιλίες τους, οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Μπασέσκου και Τζεοάνα.

Κόσμος και κοσμάκης που απλώς έτρεξε να δει από κοντά την αγαπημένη του Νάντια, συγχωρώντας της μια σειρά λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, όπως την (ερωτική) της φιλία με τον Νίκο Τσαουσέσκου, γιο του πρώην δικτάτορα ή ότι από το '96 ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον σύζυγό της, πατέρα του παιδιού της και πρώην Αμερικανό γυμναστή, Μπαρτ Κόνερ.

Οσο μακριά και να βρίσκεται, όσα λάθη και να έχει κάνει, ρουμανικός αθλητισμός εξακολουθεί να σημαίνει Νάντια Κομανέτσι, πολύ περισσότερο απ' ό,τι Τίριακ, Χάτζι, Ναστάζε ή Μανόλιου. Κι αυτό, η «μυθική» γυμνάστρια το γνωρίζει ανταποδίδοντας, για το καλό και τη συνέχεια της ύπαρξής του, με μια πράξη γλυκιά και τρυφερή, όσο ακριβώς κι η ίδια η «Papusa»...
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: