"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Αν οι Έλληνες ήξεραν Ιστορία.»

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, με την ανοιχτή επιστολή του Σπύρου Παπαδά προς την κυρία Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε ως παράδειγμα παπαγαλίας, η Ιστορία κατεύθυνσης των υποψηφίων. Αυτό με έκανε να θυμηθώ κάποια σοφά λόγια του Μεγάλου ΡΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ περί της ιστορικής γνώσης που έχουν οι Ελλήνες

Παραθέτω λοιπόν απόσπασμα από συνέντευξη - ΔΙΑΜΑΝΤΙ του Ρένου Αποστολίδη σε αθηναϊκή εφημερίδα την οποία έδωσε στις 13-6-93

«Οι Έλληνες δεν ξέρουν Ιστορία. Και κυριότατα γιατί δεν τους μαθαίνουν. Και δεν τους μαθαίνουν γιατί δεν συμφέρει να ξέρουν και να κρίνουν, αλλά και γιατί τα μυαλά συντριπτικής πλειονότητας των διδασκόντων είναι χαλασμένα -όπως και ήταν χαλασμένα πριν αντίστροφα.

Άλλοτε χρησιμοποιούσαν την Ιστορία στα σκολειά για να παράγουν εθνικιστικές συνειδήσεις. Μετά για να κάνουν κακή κι αδέξια προπαγάνδα ψευτοαριστερίστικη. Όλοι απλώναν αναχρονιστικά τις ιδεούλες τους και τις πίστεις τους στο παρελθόν, κόβαν και ράβαν την ιστορία στα μικρά μέτρα τους.

Αλλ' έτσι η βαθύτερη ζήτηση της ιστορίας, που είναι κάτι το πολύ ριζικό στην ανθρώπινη συνείδηση, δεν ικανοποιείται, πεινάει επί μακρόν, κι εντέλει μαραίνεται.

Σιχάθηκα μια ζωή να παλεύω να διαλύσω ψευτοϊστορικές ερμηνείες του παρελθόντος, εθνικιστών και τάχα μαρξιστών, τάχα "συντηρητικών" και τάχα "προοδευτικών", να μην θαρρούν τα παιδιά πως η αρχαιοελληνική πόλις είναι ό,τι τάχα η εθνικιστική πατρίδα, να μην βγάζουν "προδότες" τους Θεμιστοκλήδες και τους Αντρούτσους, να μην βγάζουν όλοι "προδότες" τους πολιτικούς τους αντιπάλους, να μην απλώνουν στα παρελθόντα τα παρόντα πάθη τους.

Ποια ιστορία; Ποιος την δίδαξε ποτέ σωστά; Ποιος νοιάστηκε αλήθεια; Και γι' αυτό ίσως δεν έχουμε και ιστορική μνήμη. Τι "ιστορική"; Ούτε χθεσινή δεν έχουμε! Πράγματα που τα ζήσαμε χθες, οι ίδιοι, στο πετσί μας, αφήνουμε θρασύτατα να μας τα λένε ανάποδα όλοι, και δεν αντιδρούμε!.»

Στο διαδίκτυο είναι αρκετά δύσκολο να βρεί κανείς σε ηλεκτρονική μορφή κείμενα του Ρένου Αποστολίδη. Ισως να έχει παίξει ρόλο το γεγονός οτι είχε αποκηρύξει ΟΛΑ τα κόμματα, για να κάνουν φυσικά το ίδιο και αυτά. Απόλαυσε δηλαδή την ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ να αποτελεί "κόκκινο πανί" για ΟΛΑ τα κόμματα και τα σταβλιζόμενα μέσα σε αυτά κομματόσκυλα.

Με αφετηρία την ανάρτηση αυτή, θα δημοσιεύω κατα καιρούς μικρές παραγράφους απο τα σοφά κείμενα του πραγματικά μεγάλου αυτού Έλληνα ο οποίος αφού επέζησε του τραγικού εμφυλίου ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ (ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ) προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να αφυπνήσει τους μόνιμα ναρκωμένους Ελληνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: