"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η «άσκηση» πέτυχε. Περιμένουμε τη συνέχεια

Εξαιρετικό άρθρο
Της Σοφίας Βούλτεψη

Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι είναι σε θέση σε χρόνο-ρεκόρ (σε λιγότερο από ένα 24ωρο) να ενώσουν φωνές και δυνάμεις προς υπεράσπιση μιας υπόθεσης. Το έπραξαν –μάζεψαν περί τις 350 υπογραφές– για να υπερασπιστούν τη νέα γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα. Επομένως, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Η άσκηση –διότι μόνο ως τέτοια μπορεί να εκληφθεί– αποδείχθηκε απολύτως επιτυχής. Αν οι πανεπιστημιακοί μας μπορούν να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπέρ της κ. Δραγώνα, τότε μπορούμε να περιμένουμε την ίδια εγρήγορση και κινητοποίηση και για άλλα θέματα.

Όπως, για παράδειγμα, το χαμηλό επίπεδο της Παιδείας μας, που οδηγεί στην ανεργία.

Όπως το γεγονός ότι κάθε φορά που οι απόφοιτοι (οι οποίοι έχουν περάσει από τα χέρια τους και τα εμπνευσμένα μυαλά τους) λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Οπως ότι τα συγγράμματά (τους) μοιράζονται λίγο πριν από τις εξετάσεις.

Όπως η άθλια συναλλαγή μέσα στα πανεπιστήμια και ο τρόπος της εκλογής τους, με τον οποίο καγχάζουν όλοι οι ξένοι συνάδελφοί τους.

Όπως η συντεχνιακή λογική, που εμποδίζει κάθε είδους αξιολόγηση.

Δεν μπαίνω στην ουσία –άλλωστε το έχω ήδη πράξει. Η κ. Δραγώνα είναι προφανές ότι ανήκει σε μια «σχολή» σκέψης που την οδηγεί σε απόψεις με τις οποίες διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία. Εχει δικαίωμα να διατηρεί τη γνώμη της, αρκεί να μη βρίσκεται σε θέσεις ευθύνης σχετικές με τη διαπαιδαγώγηση των Ελληνοπαίδων. Διότι οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με όσα ορίζει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Οποιος αισθάνεται πως διαθέτει τα αναγκαία κότσια δεν έχει παρά να πιέσει υπέρ της αλλαγής του συγκεκριμένου άρθρου.

Προκαλεί, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι με τόσο μεγάλη ταχύτητα έσπευσαν να συγκεντρώσουν τις υπογραφές, ενώ ουδεμία σπουδή έχουν επιδείξει για τα πραγματικά πολύ σοβαρά προβλήματα, που συνιστούν εθνική λοβοτομή.

Τώρα που πέτυχε η «άσκηση», αν δεν επεκτείνουν τη δράση τους, τότε θα πρόκειται απλώς για μεμονωμένη συντεχνιακή αντίδραση.


πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: