"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Για τον προδομένο λαό της Γάζας

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Στις 31 Δεκεμβρίου, η 85χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Έντυ Επστάιν θα συμμετάσχει στην Πορεία για την Ελευθερία της Γάζας, διαμαρτυρόμενη μαζί με χιλιάδες Παλαιστίνιους για την πολιορκία της από το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 1.000 ακτιβιστές της ειρήνης από 40 χώρες θα συμμετάσχουν σ΄ αυτή την πορεία διαμαρτυρίας, που σχεδιάστηκε για να συμπέσει με την επέτειο της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης του περασμένου χειμώνα.

Στις 22 Δεκεμβρίου, 16 ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσίασαν έκθεση στην οποία υπογραμμίζουν ότι «η διεθνής κοινότητα πρόδωσε τον λαό της Γάζας», καθώς δεν κατάφερε να επιβάλει τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού ώστε να καταστεί δυνατή η ανοικοδόμηση της περιοχής. Και για μια ακόμη φορά υπογράμμισαν το προφανές- ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς επιβάλλει με τον αποκλεισμό μια συλλογική τιμωρία στον πληθυσμό της Γάζας, τιμωρώντας όλους για τις πράξεις λίγων.

Η Έντυ Επστάιν ήταν 8 ετών, όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία στη Γερμανία και θυμάται τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», τον αντισημιτισμό στο σχολείο, την αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητάς της, τους εμπρησμούς συναγωγών, τον εκτοπισμό όλων των αρρένων άνω των 16 ετών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν μόλις 14 χρονών το 1939, όταν οι γονείς της κατάφεραν να τη στείλουν στην Αγγλία. Δεν τους είδε ξανά, χάθηκαν το 1942 στο Άουσβιτς.

Μετά τον πόλεμο, εργάσθηκε στη Νυρεμβέργη ως ερευνήτρια στις δίκες των ναζί γιατρών που χρησιμοποιούσαν σαν πειραματόζωα τους εγκλείστους των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου έγινε ακτιβίστρια για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και μία από τις υποθέσεις που στηρίζει είναι αυτή του παλαιστινιακού λαού. Έχει ήδη ταξιδέψει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σκοπεύει να περάσει την Πρωτοχρονιά του 2010 στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι σημαντικό ο πολιορκημένος λαός της Γάζας να ξέρει ότι δεν είναι μόνος του», δήλωσε η Επστάιν στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Μa΄an (ΜΝΑ). «Θέλω να πω σ΄ αυτούς που θα συναντήσω στη Γάζα ότι εκπροσωπώ πολλούς ανθρώπους στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι μ΄ αυτό που η αμερικανική, η ισραηλινή και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν στους Παλαιστινίους και ότι ο αριθμός μας αυξάνεται».

Σύμφωνα με τους οργανωτές της, η Πορεία για την Ελευθερία της Γάζας εμπνέεται από την παγκόσμια, μη βίαιη αντίσταση στην αδικία. Οι 1.000 διεθνείς ακτιβιστές θα αρχίσουν από το Κάιρο, θα περάσουν στη Γάζα και, στις 31 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν με τους Παλαιστινίους μία μη βίαιη πορεία από τη Βόρεια Γάζα ώς το πέρασμα Ερέζ, στα σύνορα με το Ισραήλ. Από την ισραηλινή πλευρά του Ερέζ, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί θα διαδηλώσουν επίσης, καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να ανοίξει επιτέλους τα σύνορα.


πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: