"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο εγγονός του Τίτο

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

«Παππού, πιστεύεις ότι έκανες λάθη στη ζωή σου και, αν ναι, ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος σου;» ρώτησε το 1979 τον Τίτο ο εγγονός του. «Το Σύνταγμα του 1974» ήταν η απάντησή του, σύμφωνα με τον εγγονό.

«Από μία χώρα, φτιάξαμε οκτώ χώρες... Το ψήφισε το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας. Δεν το υπέγραφα επί μία εβδομάδα, μετά υποχώρησα· ήταν ένα χονδροειδές σφάλμα» πρόσθεσε ο Τίτο, ο οποίος ανέρρωνε τότε από χειρουργική επέμβαση.

Το περιστατικό διηγείται στον απεσταλμένο της γαλλικής «Λε Φιγκαρό» ο Γιόζιπ Μπροζ, ο Γιόζεκ όπως τον αποκαλούσε ο παππούς του, ο οποίος μπήκε στην πολιτική φέτος, στα 67 του, ιδρύοντας στο Βελιγράδι ένα νέο κομμουνιστικό κόμμα για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του 2010. Ελπίζει ότι θα πάρει ψήφους από «το 60% των πολιτών που δεν πηγαίνουν ποτέ στις κάλπες επειδή δεν έχουν κανένα να ψηφίσουν»- ο δονκιχωτισμός ουδέποτε θεωρήθηκε ελάττωμα στη Σερβία- και ποντάρει στη νοσταλγία των Σέρβων για το παρελθόν- «η Σερβία τρέχει προς την καταστροφή και η νοσταλγία για τη χρυσή εποχή του Τίτο είναι τεράστια!» τονίζει.
Ωστόσο, για να πάρει ψήφους από τους εθνικιστές, πρέπει οι τελευταίοι να παραβλέψουν το ιδεολόγημα του «σερβικού αίματος». Ο Γιόζεκ, όπως τον αποκαλούσε ο παππούς του, είναι γιος του Ζάρκο, του γιου του Τίτο από την πρώτη σύζυγό του, που ήταν Ρωσίδα. Ο Ζάρκο παντρεύτηκε και αυτός μια Ρωσίδα, η οποία γέννησε τον Γιόζιπ στο Βελιγράδι το 1947. Συνεπώς το «αίμα» αυτού του τελευταίου είναι κατά τρία τέταρτα «ρωσικό», ένα όγδοο «κροατικό» και ένα όγδοο «σλοβένικο»- καθώς ο Τίτο είχε Κροάτη πατέρα και Σλοβένα μητέρα...

Ο Γιόζεκ υπήρξε μέτριος μαθητής και στα 14 του άφησε το σχολείο για να φοιτήσει σε επαγγελματική σχολή δασοφυλάκων. «Την εποχή εκείνη ήταν αδιανόητο να επέμβει ο Τίτο για να με κρατήσουν στο λύκειο χωρίς να έχω τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα» εξηγεί. Έγινε θηροφύλακας και έτσι διατήρησε καλή σχέση με τον παππού του, ο οποίος ήταν μανιώδης κυνηγός.
Μετά τον χωρισμό του Τίτο, το 1977, από την τελευταία σύζυγό του, την Γιοβάνκα, ο Γιόζεκ, ο οποίος είχε μετατεθεί τότε στην αστυνομία, έμεινε στο πλευρό του. Το 1981, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Τίτο, ο εγγονός παραιτήθηκε από την αστυνομία. Αρχικά άνοιξε εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών για φορτηγά και μετά ανέλαβε τη διαχείριση ενός μικρού ξενοδοχείου.
Από το 2004 διευθύνει στο Βελιγράδι ένα μικρό εστιατόριο και από φέτος τον Νοέμβριο είναι και... αρχηγός κόμματος. Το μόνο που του απομένει είναι να συγκεντρώσει τις 10.000 υπογραφές που απαιτούνται για την επισημοποίησή του.
πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: