"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ζωή πάνω από τα 100!

Του Γιάννη Τούντα,
Αν. Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής,
Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)


Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 20ού αιώνα ήταν η παράταση, σχεδόν διπλασιασμός, του μέσου χρόνου ζωής.
Το 1900 το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες στις βιομηχανικές χώρες ήταν 48,3 έτη και για τις γυναίκες 46,3.
Το 2000 είχε φτάσει τα 74,2 έτη για τους άντρες και το 79,9 για τις γυναίκες. Βέβαια, οι θεαματικές αυτές βελτιώσεις αφορούν πρωτίστως τις ανεπτυγμένες χώρες. Ας μην ξεχνάμε πως η φτώχεια είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αρρώστιας στον κόσμο.

Αν και πολλοί αποδίδουν τη βελτίωση του μέσου χρόνου ζωής στα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, γνωρίζουμε πλέον ότι η Ιατρική συνέβαλε μόνο κατά 10%-15% στην βελτίωση της υγείας και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 70%, οφείλεται στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στην καλύτερη διατροφή, κατοικία, εργασία, ύδρευση, κ.τ.λ., που επιτεύχθηκαν χάρη στη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη του 20ού αιώνα.

Σε ό,τι αφορά τον 21ο αιώνα, η έκθεση «η ζωή τον 21ο αιώνα» της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σχετικά με την παγκόσμια υγεία προβλέπει υγιή ζωή με μεγαλύτερη διάρκεια από ποτέ. Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα αυξηθεί από 390 εκατ. σε 800 εκατ. μέχρι το 2025 και θα αντιστοιχεί στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα περισσότερα δε παιδιά που γεννήθηκαν στις απαρχές του 21ού αιώνα θα ζήσουν μέχρι και τις αρχές του 22ου αιώνα.

Σύμφωνα με έρευνα του μελλοντολογικού ινστιτούτου Future Health, μια γυναίκα 70 ετών σήμερα έχει πιθανότητες πάνω από 1% να φτάσει τα 100, 3% να φτάσει τα 98 και 10% να φτάσει τα 95. Οι περισσότεροι από όσους είναι σήμερα 40 ετών θα φτάσουν την ηλικία των 85. Με έναν δε φυσιολογικό τρόπο ζωής και με υγιεινή διατροφή, πολλή άθληση και περιορισμένο στρες, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αγγίξουν τα 100. Όσοι είναι 30 χρονών θα μπορούν να ζήσουν μέχρι τις απαρχές του 22ου αιώνα, εάν συμφωνούν όλοι οι παράγοντες του τρόπου ζωής.

Όσοι είναι σήμερα 10 χρονών δεν είναι απίθανο να δουν αρκετά από τον 22ο αιώνα, εφόσον βέβαια δεν ξεκινήσουν το κάπνισμα και τις άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.
Και όλα αυτά με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα που θέτουν ως ανώτατο βιολογικό όριο ηλικίας τα 120-130 χρόνια. Γεγονός που πιστοποιείται από όλο και περισσότερους υπεραιωνόβιους, όπως η Jeanee Calment, που πριν από λίγα χρόνια πέθανε στη Γαλλία σε ηλικία 123 ετών. Γιατί σε 20 περίπου χρόνια αναμένονται νέες δυνατότητες βελτίωσης του γονιδιώματος και ανάπτυξης μεθόδων αντιγήρανσης. Έτσι, σε λίγα χρόνια θα γερνάμε με πιο αργούς ρυθμούς, θα αρρωσταίνουμε λιγότερο και θα ζούμε ακόμα και πιο περά (άγνωστο πόσο) από το σημερινό βιολογικό μας όριο.
πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: