"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το «πλαστικό χρήμα» πνίγει τους Έλληνες

Της Ευης Γεωργάκη

Χρέος – θηλιά δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ πνίγει τους Έλληνες, εξαιτίας της χρήσης έντεκα εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών που κυκλοφορούν (σύμφωνα με εκτίμηση της VISA) στην ελληνική αγορά.
Η ταμειακή ασφυξία έχει οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο δημιουργίας νέων χρεών, αλλά και ψυχολογικών επιπτώσεων σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στη χώρα μας, πέρα από τις αγορές με πιστωτικές κάρτες, οι αναλήψεις μετρητών από αυτές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.
Την ίδια ώρα, περίπου 500.000 νοικοκυριά δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των καρτών τους καθώς 12 στους 100 αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και την ελάχιστη μηνιαία καταβολή.
Όσον αφορά στο ψυχολογικό πεδίο, ένας στους δύο αισθάνεται αισθάνεται άγχος λόγω των χρεών του σε κάρτες, αλλά μόνο 4 στους 10 από αυτούς που αντιμετωπίζουν πιεστικό πρόβλημα, δηλώνουν πως ανησυχούν συχνά για τα χρέη τους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Ελλάδα δεν παράγει άλλο από χρέη και αδιέξοδα…

Η αποκαλυπτική έρευνα ανήκει στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Πρόεδρό του, καθηγητή κ. Επαμεινώνδα Πανά. Σύμφωνα με την μελέτη η ευφορία που δημιουργούν οι αγορές με πλαστικό χρήμα, όχι μόνο εξανεμίζεται γρήγορα, αλλά το κύμα καθυστερήσεων στην αποπληρωμή καρτών πιθανόν να αποτελέσει την επόμενη φάση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Προ των πυλών βρίσκεται ο κίνδυνος μιας νέας «φούσκας» που ουσιαστικά θα πλήξει πρώτα τα νοικοκυριά.

«Οι πιστωτικές κάρτες αποτελούν μία πραγματικότητα με πολλές διαστάσεις για την οικονομική ζωή της χώρας», επισημαίνει ο καθηγητής κ. Πανάς. «Όμως παραδόξως, στο χρέος των νοικοκυριών, λόγω πιστωτικών καρτών, έχει δοθεί μικρή σημασία από πλευράς ψυχολογίας, σε σύγκριση με άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα των πιστωτικών καρτών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ελληνικών νοικοκυριών. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης των χρεών των πιστωτικών καρτών, δε γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη σχετική με το ελληνικό πρόβλημα υπερχρέωσης των καρτών».

Το Τμήμα Στατιστικής σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε η έρευνα να επαναλαμβάνεται σε εξαμηνιαία βάση. Διότι, όπως λέει ο κ. Πανάς, «η έλλειψη μελετών αυτής της μορφής, στερεί τη δυνατότητα της ολοκληρωμένης γνώσης και δράσης, επομένως και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Ένα πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι να γνωρίζουμε τις απόψεις των πολιτών γι’ αυτά τα ζητήματα».

Στην έρευνα εξετάζονται πολλές και καίριες παράμετροι της ψυχολογίας των ανθρώπων που χρωστάνε χρήματα. Ερωτώνται όλες οι ηλικιακές αλλά οικονομικές ομάδες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη σημερινή πραγματικότητα των χρεών και εξάγονται πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Παράλληλα, η έρευνα εισάγει δύο νέους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι μετρούν διαφορετικές διαστάσεις των χρεών και έχουν ως κύριο στόχο να δώσουν την εικόνα της ικανότητας του καταναλωτή να διαχειριστεί το χρέος του, που οφείλεται στις πιστωτικές κάρτες.
Ο πρώτος είναι ο δείκτης χρέους του καταναλωτή (ΔΕΚΧΑ) που δίνει τη διάσταση της ευαισθησίας του καταναλωτή ως προς την πιστωτική του κάρτα και κινείται μεταξύ των ορίων που δείχνουν το εύρος των οικονομικών δυνατοτήτων του καταναλωτή να ξεχρεώσει το ποσό της κάρτας του.
Ο δεύτερος – δείκτης άγχους χρεών ( ΔΑΧ) – μετρά το άγχος που δημιουργείται στον καταναλωτή από το βάρος του συνολικού του χρέους.

Τα χρέη φέρνουν χρέη
Το 41,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το τελευταίο δίμηνο απέφυγε να χρεώσει την κάρτα του. Το υψηλό αυτό ποσοστό καταδεικνύει την τάση για περιστολή δαπανών, ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση αλλά και οι εξαγγελίες περί λιτότητας και περικοπών, ενώ εξηγεί και την μειωμένη αγοραστική κίνηση.
Αλλά η λογική «αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά» κυριαρχεί, όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότερο σε εκείνους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Στην ερώτηση, λοιπόν, «Το τελευταίο δίμηνο χρεώσατε την πιστωτική σας κάρτα;» οι αντιμετωπίζοντες οικονομικές δυσκολίες απάντησαν καταφατικά σε ποσοστό 36,8%. Αντίθετα, το 31,6% αυτών που δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποίησαν τις κάρτες τους ανήκουν σε όσους αντιμετωπίζουν λιγότερες οικονομικές δυσκολίες.

Όσον αφορά την ανάλυση χρεώσεων κατά φύλο, τα πράγματα είναι σχεδόν ισομοιρασμένα – με τις γυναίκες να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα (35,8%), έναντι των ανδρών (34,8%).

Στην ερώτηση «εάν σκοπεύετε να δανειστείτε χρήματα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, για ποιο σκοπό θα είναι;», ένας στους δύο (50,9%) δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να δανειστεί. Μεταξύ εκείνων που θεωρούν πιθανή την προοπτική του δανεισμού, το 13,9% απαντά ότι θα δανείζονταν για μεγάλη αγορά, το 12,9% για κάποια ανάγκη, το 9% για ξεχρέωση υπαρχόντων χρεών και το 6,1% για καταναλωτικούς σκοπούς. Η αποπληρωμή χρεών έρχεται μόλις τρίτη ανάμεσα σε τέσσερις επιλογές. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δανεισμός για καταναλωτικούς σκοπούς -βασικός λόγος έκδοσης πιστωτικής κάρτας- καταλαμβάνει την τέταρτη και τελευταία θέση.

Επιπλέον, μόνο το 22,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως πιστεύουν απόλυτα ή μάλλον πιστεύουν ότι θα κατορθώσουν σύντομα να μηδενίσουν το χρέος όλων των πιστωτικών τους χρεών. Στο επόμενο σχετικό ερώτημα «πόσο σοβαρό πρόβλημα θα είναι τα χρέη σας τα επόμενα πέντε χρόνια», μόνο το 18,5% βλέπει το πρόβλημα ως πολύ ή αρκετά σοβαρό, ενώ το 33% αντιμετωπίζει το θέμα ως λίγο ή μέτρια σοβαρό.
πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: