"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά με προϋποθέσεις

 


Toυ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Υπάρχει μια ευάριθμη (μετρήσιμη) κατηγορία Ελλήνων που βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις ως ένα ρευστό σενάριο που αποζητά σταθερότητα. Τους εδιαφέρει να διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό με προβλέψιμες εξελίξεις που θα αποσκοπούν στην ευημερία της κοινωνίας. Ολόκληρης της κοινωνίας. Και βλέπουν τα πολιτικά κόμματα ως το μέσον για την επιτυχία αυτού του σκοπού. Δεν υπάρχει, άλλωστε, και κάτι άλλο. Την κυβερνητική διαχείριση των χωρών αναλαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα

Με αυτήν την έννοια προσέγγισαν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ενδιαφέρονται για τις ισορροπίες στο Συριζα και προσεγγίζουν με ενδιαφέρον και τις τρέχουσες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Αυτή, λοιπόν, η οπτική ανησυχεί με όσα βλέπει να τεκταίνονται στο Κίνημα μετά τις εκλογές της Κυριακής. Διακρίνει μια αντιπαλότητα, στα όρια του μίσους μεταξύ “συντρόφων” του ίδιου κόμματος. Και ανησυχεί, μήπως, εκεί που μέσω της εκλογικής διαδικασίας επιδιώκετο η ενότητα στο Κίνημα και μια δυναμική πορεία με αξιώσεις ανανέωσης του πολιτικού λόγου, της συμπεριφοράς και της σχέσης μεταξύ των τάσεων δει έναν εκφυλισμό της διαδικασίας και αποτύχει το πείραμα ανάδειξης ενός δεύτερου ισχυρού πόλου που θα μπορεί να διεκδικεί την εξουσία. Δεν θα υπάρχει, απλώς, ως συμπλήρωμα.

Η επιθυμία, λοιπόν, αυτής της ευάριθμης ομάδας είναι:
 

-Να πέσουν οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
 

-Οι φίλοι καθενός υποψηφίου να μειώσουν τις αρνητικές και απαξιωτικές αναφορές τους για τον ανθυποψήφιο, όχι τον αντίπαλο. Αλοίμονο αν ο ανθυποψήφιος στο ίδιο κόμμα αντιμτωπίζεται ως αντίπαλος.
 

-Οι υποψήφιοι στην αντπαράθεσή τους να προτείνουν πολιτικές, ιδεολογικές αναφορές, τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της κοινωνίας, νέο πολιτικό ήθος και άλλα παρόμοια. Όχι αναφορές στο παρελθόν. Εκείνο που ο κόσμος επιθυμεί να δημιουργηθεί είναι κάτι νέο, ανεξαρτήτως του ποιός θα εκλεγεί.
 

-Προσωπικά, αν και είχα την αρχική ιδέα ο κ. Παπανδρέου να μην πάει στον δεύτερο γύρο των εκλογών για λόγους προστασίας του ονόματος και της κληρονομιάς που φέρει, ομολογώ πως έκανα λάθος. Τίποτε δεν έχει τελειώσει αν και αριθμητικά ευνοείται ο κ. Ανδρουλάκης απο το αποτέλεσμα του Α! γύρου.
 

-Το σημαντικό, πάντως, είναι...

 

 η επόμενη ημέρα να βρει το Κίνημα ενωμένο, ανεξαρτήτως, του ποιος θα εκλεγεί. Δεν είναι πολιτική συμπεριφορά πολιτών μιας, υποτίθεται, ανεπτυγμένης κοινωνίας να συμμετέχουν στις διαδικασίες, μόνο, αν η τάση τους επικρατεί. Μονοτασικά κόμματα δεν μπορούν να διεικδικήσουν την πολιτική εξουσία.  

Χρειάζεται, λοιπόν, να πέσουν οι τόνοι και να διαμορφωθούν οι όροι ενότητας και ανανέωσης.
 

Γιατί, διαφορετικά, δεν έχει νόημα να επιδείξει η κοινωνία ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ, αν αυτό που θα προκύψει την επόμενη ημέρα θυμίζει ως συμπεριφορά και πολιτικός λόγος το παρελθόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: