"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Δικαιοσύνη κατά φασιστικού δικαιωματισμού

Διδάκτωρ Πληροφορικής 
(twitter: @kritikopoulos)

 Φανταστείτε να είστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή υπερασπιστήκατε τη ζωή σας απέναντι σε έναν όχλο αναρχικών που σας κυνήγησε λυσσαλέα για να σας εξοντώσει και να περιμένετε τα λόγια του δικαστή, όπου στις επόμενες λέξεις του θα καθόριζε αν θα επιστρέψετε στο σπίτι σας αθώος να συνεχίσετε τη ζωή σας ή θα πεθάνετε στην ηλεκτρική καρέκλα σε περίπτωση που οι ένορκοι έχουν αποφασίσει ότι είστε ένοχος.  

Πόσο ένταση θα είχε αυτή η στιγμή, σωστά;

Σε αυτή τη θέση βρέθηκε ο 18χρονος πατριώτης Κάιλ Ρίτενχαουζ, στην πιο φορτισμένη δίκη της Αμερικής την τελευταία δεκαετία. Ολα μα όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ τον είχαν καταδικάσει πριν, αποκαλώντας τον στυγνό δολοφόνο και φασίστα, αφού τόλμησε να πάρει μέρος σε αντισυγκέντρωση πατριωτών απέναντι στο άκρως ρατσιστικό και τρομοκρατικό κίνημα του Black Lives Matter. Οι συγκεκριμένοι πατριώτες προστάτευαν την περιουσία και τα μαγαζιά αθώων συμπολιτών τους από βίαιο λιντσάρισμα και κλοπές που εφάρμοζε ο ακροαριστερός όχλος. 

Τα κοινωνικά δίκτυα είχαν απαγορεύσει οποιαδήποτε εκφορά θέσης υπέρ του πατριώτη νεαρού, ενώ όποιος τολμούσε να βοηθήσει οικονομικά την εκστρατεία υπεράσπισής του απολυόταν από την εργασία του και διαπομπευόταν.

Σε αυτό το άκρως τρομοκρατικό κλίμα η Δικαιοσύνη ήταν τυφλή και θριάμβευσε: η ετυμηγορία ήταν αθωωτική για τον νεαρό και ο ίδιος ξέσπασε σε αναφιλητά από την ένταση, αγκαλιάζοντας τον δικηγόρο του σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή.  

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του μετά εξέφρασε έμμεσα τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση, επειδή και ο ίδιος ήθελε να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών ο Ρίτενχαουζ.

Στον αντίποδα αυτής της ιστορικής απόφασης έκανα έναν παραλληλισμό με τη χώρα μας, όπου δυστυχώς η Δικαιοσύνη έχει στοχευμένη όραση προς τα αριστερά και...


 επηρεάζεται πλήρως από τα ορθοπολιτικά κελεύσματα της ελίτ. Ουκ ολίγες φορές έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια εντελώς αντιθεσμικές κυβερνητικές παρεμβάσεις προς δικαστές που προσπαθούν να κάνουν το έργο τους. Σε αντίστοιχες δίκες που κάποιος συμπολίτης μας υπερασπίστηκε τη ζωή του, η ετυμηγορία συνήθως ήταν καταδικαστική, ιδίως αν το θύμα ανήκε σε «ευαίσθητες μειονότητες».

Ως επίλογο να γράψω ότι, παρόλο που ο Ρίτενχαουζ αθωώθηκε, το κυνήγι που έχει υποστεί είναι γιγάντιας κλίμακας που σίγουρα τον στιγμάτισε για όλη του τη ζωή και θα ανησυχεί διαρκώς για ακραίες εκδικητικές πράξεις απέναντί του. Του εύχομαι να βρει σύντομα ισορροπία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: