"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ’ εὐτελείας και θεολογούμεν άνευ μαλακίας

 


Γράφει ο Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους όσους στοιχειωδώς διαθέτουν κοινή λογική
, ατομική και κοινωνική συνείδηση και αίσθηση της πραγματικότητας, να εγκαταλείψουν όλες εκείνες τις βαθυστόχαστες προσεγγίσεις ή δημόσιες παρεμβάσεις περί προσώπου, ελευθερίας και άλλων τινών νεφελωδών, καθώς κατά το κοινώς λεγόμενο, χανόμαστε.

Χάνονται ζωές κυριολεκτικά με πολλές παράπλευρες απώλειες που δεν γίνονται γνωστές. Ήδη έχει τεθεί εδώ και καιρό, ζήτημα αναβολής χειρουργείων καθώς το σύστημα υγείας πιέζεται αφόρητα. Δεν είναι ώρα για ασκήσεις φιλοσοφικού ύφους!  

Καλώς ή κακώς, ζούμε σε μιαν εποχή όπου η κάθε ανοησία αποκτά υπόσταση από την αναπαραγωγή της. Ο κάθε αναρμόδιος αυτοχρήζεται αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, διαχείρισης ζωών, οικονομίας, ανθρώπινων και συνταγματικών δικαιωμάτων, ακόμα και φιλοσοφίας, θεολογίας και ιατρικής. Υποθέτω ότι αν η σωτηρία της ανθρωπότητας ήταν υπόθεση ενός Πετράκου ή ενός Σερβετάλη, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Η ανθρωπότητα θα ζούσε την απόλυτη ουτοπία της μιμήσεως του Θεού κατά τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Θα τραγουδούσε ο Πετράκος, θα έπαιζε ο Σερβετάλης και θα σκηνοθετούσε ο Λαζόπουλος -γιατί δίχως παρέμβαση Λαζοπούλου δεν υπάρχει ζωή!

Στην παρούσα φάση, εμείς οι κοινοί θνητοί και ατάλαντοι ζητούμε απλά από τις μεγαλοφυΐες μιαν αυτοσυγκράτηση. Μην επεμβαίνουν όλες μαζί καθώς αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, αυτό το είδος της ασυνείδητης καταβύθισης στα αβυσσάλεα θεολογικά ερέβη όπου μας καλεί ο στοχαστικός ηθοποιός Άρης Σερβετάλης παροτρύνοντάς μας να εισάγουμε τον Μπεργκσόν μέσα στον άγιο Γρηγόριο Νύσσης ή έναν Χέγκελ μέσα στον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή. Ας σταματήσουν όλες αυτές οι θεωρητικοποιήσεις που αν ήταν εμβόλια, δεν θα υπήρχε ζωή στο πλανήτη! Ευτυχώς, είναι λόγια κούφια, βλακώδη, ανερμάτιστα, λόγια εγωπαθών νάρκισσων που θεωρούν τη γνώμη δωρεάν δικαίωμα.

Δυο χρόνια τώρα, η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από μια πανδημία και ταυτόχρονα και από την διαπίστωση του μεγέθους της οικουμενικής ηλιθιότητας.

 Την ίδια ώρα, ζούμε σε έναν άμετρα δικαιωματικό κόσμο όπου κυρίως ο βλάκας παίρνει την εκδίκησή του από τον έξυπνο, όπου η απόκλιση εκδικείται τον κανόνα, όπου η διαστρέβλωση καταπνίγει την πραγματικότητα. Όλος ο Μεσαίωνας, οι πλέον ακραίες ιδεοληψίες που θεωρούσαμε ότι η ανθρωπότητα  εγκατέλειψε στις εσχατιές του παρελθόντος της, είναι παρούσες  και διεκδικούν  στο όνομα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων το Νέο Μεσαίωνα: την επιβολή μιας νέας παγκόσμιας χούντας των ηλιθίων.

Η πανδημία δεν είναι ένα ζήτημα δημόσιας διαβούλευσης, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί με δημοψήφισμα. Στην πανδημία τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει η επιστήμη. Και η επιστήμη είναι στην υπηρεσία της δημοκρατίας και στην συγκεκριμένη περίπτωση της δημόσιας υγείας.  

Οι δημοκρατίες, εκτός από πολλές γνώμες, έχουν και κανόνες, έχουν...

 

 και υποχρεώσεις. Δεν είναι στην ευχέρεια του μπάρμπα Λιά να κάνει ή όχι το εμβόλιο. Δεν είναι στην διακριτική του ευχέρεια να πεθαίνουν χιλιάδες  άνθρωποι μαρτυρικά -μέχρι να πειστεί ότι δεν θα του κλέψουν τις σπάνιες ιδέες του και δεν θα παρέμβουν στην βασιλική γραμμή του γαλάζιου αίματός του. Δεν θα καταρρεύσει η παγκόσμια κοινωνία για να προστατευθεί το δικαίωμα στην ηλιθιότητα του μπάρμπα Λιά.

Η επιστήμη απάντησε άμεσα με τα εμβόλια. Η τεχνολογία ανταποκρίθηκε επίσης άμεσα και τα παρήγαγε. Εμβολιασθείτε, να τελειώνουμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια: