"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΟΒΙΕΤΑΡΑΔΙΚΟ: Τα κρατικά μονοπώλια και τα μάτια σας, σύντροφοι γαλαζαίοι...

 

Του Γιώργου Κράλογλου

Στο ύψος τους... οι φόροι και οι τιμές από τα κρατικά-μονοπώλια ενέργειας. Και το κράτος-πατερούλης αλλάζει ταξί και καυστήρες. Μην είμαστε αχάριστοι...

Διαβάζω στα πρόσφατα ρεπορτάζ ανάμεσα σε αξιοθαύμαστες συλλήψεις..., όχι φόρων που έχουν ξεφύγει και συνεχίζουν το σατανικό τους έργο, αλλά μοναδικών τεχνοκρατικών ιδεών της κυβέρνησης, για την κλιματική αλλαγή(Τέλος στους καυστήρες πετρελαίου από το 2030).

"Στα κτίρια απαγορεύεται από το 2023 η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, από το 2025 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου γενικά σε νέα κτίρια ενώ από το 2030 απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου. Σήμερα οι συνδέσεις φυσικού αερίου υπολογίζονται σε 500 χιλιάδες σε σύνολο 4,5 εκατομμυρίων κτιρίων. Τα κτίρια που θερμαίνονται με καυστήρες πετρελαίου και θα πρέπει μέχρι το 2030 να αντικαταστήσουν τα συστήματά τους, υπολογίζονται έως το 40% του συνόλου των κτιρίων. Σύμφωνα με τον υπουργό εκτός του προγράμματος "Εξοικονομώ" μελετώνται και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να επενδύσουν στην αλλαγή του καυστήρα τους και να επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους της θέρμανσης."

Και λίγο παρακάτω στο ίδιο ρεπορτάζ "...απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για την ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο αύξησης της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η αύξηση της επιδότησης στα 39 ευρώ/μήνα καλύπτει την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής έως και τα 220 ευρώ/MWh που είναι η τρέχουσα τιμή το Νοέμβριο. Και καταλήγει ο αρμόδιος για την ενέργεια και την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και στην κλιματική αλλαγή "…Εδώ είμαστε εάν χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους να δούμε τι θα κάνουμε μετά τον Ιανουάριο. Συζητάμε τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού που θα υπολογίζει ανάλογα με τη χονδρεμπορική τιμή αλλά και το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ, την αύξηση της επιδότησης. …"

Ποιος ο λόγος της ανησυχίας σου λοιπόν, ως καταναλωτής  οικιακής ενέργειας ή ενέργειας για τη ζεστασιά σου, όταν έχεις τη σιγουριά των κρατικών μονοπωλίων ενέργειας της ελληνικής σοβιετίας. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Έχεις από δίπλα και το κράτος-πατερούλη να σου λέει,  "μην ανησυχείς..., εδώ είμαστε με τις επιδοτήσεις στο χέρι..."

Μη στέκεσαι τώρα, στις λεπτομέρειες ...Ότι οι επιδοτήσεις του κράτους -πατερούλη είναι από φόρους σου. Από τον ΦΠΑ που πληρώνεις και επί του ΦΠΑ... στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό.  

Τους περισσευούμενους κρατικούς υπάλληλους των κρατικών μονοπωλίων που συντηρούν την ελληνική σοβιετία ποιος θα τους πληρώσει?

Ποιος ο λόγος της ανησυχίας σου και ως παραγωγός μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου έστω και για την εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου έως και 400% τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τις τιμές του 2019 και την άνοδο των τιμών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 200 Ευρώ/ΜWh και αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση κατά 20-40% στο κόστος παραγωγής στην πάσης φύσεως μεταποίηση...

Μη στέκεσαι,  ούτε εδώ,  στις λεπτομέρειες ότι τα κρατικά μονοπώλια ενέργειας της ελληνικής σοβιετίας (που συνεχώς βαθαίνουν, στα "στιβαρά" χέρια του κράτους –πατερούλη– όταν οι πρώην κομμουνιστικές χώρες συνήλθαν οικονομικά πουλώντας τα και όσο-όσο) πριν μια 10ετία, από τη σημερινή ενεργειακή κρίση τιμών, σε υποχρέωναν να τους πληρώνεις τιμολόγια ενέργειας τα οποία σε έφερναν στον πάτο της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. και ειδικά της ευρωζώνης με 60% υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Ποιος ο λόγος της ανησυχίας σου ως ταξιτζής ότι, από το 2025 δεν θα παίρνεις άδεια αν το ταξί σου δεν είναι ηλεκτροκίνητο ή ότι ως παραγωγός, εγκαταστάτης, συντηρητής καυστήρων πετρελαίου τελειώνεις το 2030 και το κράτος-πατερούλης δεν ξέρει να σου πει τι σκέπτεται για τα κρατικά μονοπώλια ή για άλλες μορφές ενέργειας.

Εδώ όμως αξίζει να σταθείς στη "λεπτομέρεια" (ο Θεός να την κάνει λεπτομέρεια...) ότι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις παραμένει στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις ρητές εντολές, στις κυβερνήσεις της Ε.Ε, να πάρουν μέτρα στήριξης. Αλλά το κράτος-πατερούλης του Ελλάδιστάν ...

 

αντί, με συρρικνώσεις και αποκρατικοποιήσεις να διασφαλίσει κέρδη, που θα διαθέσει για να κατεβάσει τους άθλιους φόρους του, σου απαντάει "...Εδώ είμαστε εάν χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους, να δούμε τι θα κάνουμε μετά τον Ιανουάριο...".



Δεν υπάρχουν σχόλια: