"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Σε ποια πορεία να πας;


Έχεις χαλάσει δύο ζευγάρια άρβυλα σε πορείες με τους Κούρδους

Για τον Οτσαλάν, που ήσουν και αρκετά χρονάκια νεότερος, έσκισες το καλό σου το τζάκετ σε νταλαβέρι με ΜΑΤατζήδες.  

Όμως, του κερατά, ο αγώνας του κουρδικού λαού σε εμπνέει. Δεν είσαι από εκείνους που κυνηγάνε ανεμόμυλους. Είσαι από εκείνους που πιστεύουν ότι αν φυσήξουμε όλοι μαζί, θα γυρίσει ο μύλος.  

Για την Παλαιστίνη πρέπει να έχεις χαλάσει και πέντε ζευγάρια άρβυλα, είναι και αρκετά πιο μεγάλη η πορεία που καταλήγει στην πρεσβεία του Ισραήλ. Δεν συζητώ για τα ρούχα που έχουν καταστρέψει τα χημικά, οι δε παλαιστινιακές μαντίλες είναι τόσες πολλές που έχεις χάσει το μέτρημα. Και ούτε λόγος για την κακή αύρα που σου έστελναν οι μικροαστοί που δεν μπορούσαν να μπουν στην Κατεχάκη. Κυρ Παντελήδες, φίλοι μόνο με το τομάρι τους. Ασυγκίνητοι και από την αρμονική ρίμα που κάνει η Παλαιστίνη με το «Αμερικάνος δεν θα μείνει». 

 Εννοείται ότι δεν θα μείνει. Και κατά καιρούς τον έχεις πάρει στο κυνήγι, από τότε που, όταν ήσουν μικρούλης, ζωγράφιζες περιστέρια της ειρήνης κατά των αμερικανικών πυραύλων -οι Σοβιετικοί είχαν ζαχαρωτά και Επανάσταση. Έχεις συμμετάσχει σε όλες τις πορείες κατά των αμερικανικών επεμβάσεων από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου μέχρι σήμερα, της Συρίας συμπεριλαμβανομένης. 

 Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα

Οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ότι φεύγουν από τη Συρία. Τα γεράκια μαζεύουν τα νύχια τους και γυρίζουν στις φωλιές τους.  

Σε πρώτη φάση αισθάνεσαι ικανοποίηση. Αυτό όμως οδηγεί σε εισβολή της Τουρκίας με την κρεατομηχανή να αλέθει Κούρδους.  

Οι Κούρδοι βγαίνουν στον δρόμο καταγγέλλοντας την αποχώρηση των Αμερικανών και την τουρκική εισβολή.

  Εσύ βέβαια δεν μπορείς να καταγγείλεις την αποχώρηση των Αμερικανών, αλλά μόνο την τουρκική εισβολή. Πας στην πορεία με αστερίσκο.  

Έλα όμως που οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς στηρίζουν την τουρκική εισβολή αφού η Γάζα έχει μετατραπεί σε τουρκική ζώνη επιρροής. Αν είσαι στην πορεία με τους Κούρδους, στρέφεσαι αυτομάτως κατά των Παλαιστινίων της Χαμάς.  

Μπορείς βέβαια πάντα να καταγγέλλεις τις επεμβάσεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις. Μόνο που...


 θα πρέπει να βαδίζεις μοναχός. 

Μην σκας, δεν είσαι μόνος. Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ φτάνει να καταγγέλλει το ΝΑΤΟ, τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του και τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό, σου παίρνει τη μιλιά από το στόμα.  

Δεν βγάζεις φωνή, μόνο ένα αμήχανο βήξιμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: