"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σαν σήμερα (16/10/ΧΧΧΧ)

1923: Ο Γουόλ Ντίσνεϊ ιδρύει την κινηματογραφική εταιρία «Disney», που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.

1934: Ο Μάο Τσε Τουνγκ, επικεφαλής 25.000 ανδρών, ξεκινά τη «μεγάλη πορεία» για το Πεκίνο, που θα τον φέρει 15 χρόνια αργότερα στην εξουσία.

1968: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,35 μ. και κατατάσσεται τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Το χρυσό μετάλλιο κατακτά ο αμερικανός Μπομπ Σίγκρεν με 5,40 μ.

1975: Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 33 άτομα, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης.

1995: Ανδρέας Παπανδρέου και Γλαύκος Κληρίδης αποφασίζουν στην Αθήνα τη δημιουργία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

1854: Γεννιέται ο ιρλανδός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ

1793: Αποκεφαλίζεται απο τους γάλλους επαναστάτες η Μαρία Αντουανέτα, σύζυγος του Λουδοβίκου του 16ου.

1946: Δέκα εξέχοντες Ναζί, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου. Ήταν οι:

* Χανς Φρανκ, 46 ετών, διοικητής της κατεχόμενης Πολωνίας.
* Βίλχελμ Φρικ, 69 ετών, Υπουργός Εσωτερικών του Ράιχ.
* Άλφρεντ Γιοντλ, 56 ετών, στρατιωτικός, αρχηγός της Βέρμαχτ.
* Ερνστ Καλτενμπρούνερ, 43 ετών, αυστριακός αρχηγός των SS.
* Βίλχελμ Καϊτέλ, 64 ετών, στρατάρχης.
* Γιοακίμ φον Ρίμπεντροπ, 53 ετών, Υπουργός Εξωτερικών του Ράιχ.
* Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, 53 ετών, ιδεολογικός καθοδηγητής του Ναζιστικού Κόμματος.
* Φριτζ Ζάουκελ, 52 ετών, αξιωματούχος του Ράιχ, επίτροπος για τη στρατολόγηση ανθρώπινου δυναμικού από τις κατεχόμενες χώρες για καταναγκαστική εργασία.
* Άρτουρ Ζόις - Ίνκαρτ, 54 ετών, καγκελάριος της Αυστρίας.
* Γιούλιους Στράιχερ, 61 ετών, προπαγανδιστής του Ναζιστικού Κόμματος, αντισημίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: