"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ Κύπρου - ΛεβεντοΚαραμπουζουκλή Αναστασιάδη "συνομιλείς" ακόμα?

Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση, παραμονές της άφιξης του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή για το κυπριακό στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών,  εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνοδευόμενο από άλλα δύο πλοία και μία τουρκική φρεγάτα συνεχίζει ανενόχλητο της έρευνές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ένα δεύτερο πλοίο του τουρκικού πολεμικού  ναυτικού βρίσκεται νοτιότερα και παρακολουθεί την όλη επιχείρηση.

Και αυτό γίνεται τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι εάν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και οι παραβιάσεις των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες οι οποίες μόλις άρχισαν.

Επιπλέον οι Τούρκοι αδιαφορούν για τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που εδόθησαν στον πρόεδρο της Κύπρου ότι θα σταματήσουν τις  τουρκικές παραβιάσεις στη διάρκεια του ενδοκυπριακού διαλόγου ώστε να υπάρξει ένα κλίμα εμπέδωσης εμπιστοσύνης. Επιμένουν να προκαλούν, δεν επηρεάζονται οι σχεδιασμοί τους και δεν σταματούν τις προκλήσεις τους ούτε από το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία (Αναστασιάδη- Έρογλου στις 11 Φεβρουαρίου) και έχουν επαναρχίσει οι συνομιλίες.


 Το «Μπαρμπαρός» (το οποίο είχε στο παρελθόν επισκεφθεί και ο κ. Ερντογάν)  πραγματοποιούσε εντός της κυπριακής ΑΟΖ σεισμικές έρευνες. Πρόκειται για μία περιοχή την οποία η Τουρκία αμφισβητεί αυθαιρέτως, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση) ότι έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 μοίρες 16΄18΄Ε. Η γραμμή αυτή εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται έως και την Αίγυπτο. Με τη θέση της αυτή, όπως σημειώνουν, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κυβερνητικοί παράγοντες στην Κύπρο, η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλει να  εδραιώσει διεθνώς τη θέση της αυτή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: