"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: O Μαδούρο έδιωξε το CNN! - Θα βγάλει ανακοίνωση ένθερμης υποστήριξης η Κουμουνδούρου?

Πράξη έγινε η απειλή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι θα εκδιώξει το CNN εάν δεν «διορθώσει» την «εχθρική 9προς αυτόν) κάλυψη» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Βενεζουέλα ανακάλεσε ή αρνήθηκε τις διαπιστεύσεις και τη βίζα σε δημοσιογράφους του.
 


«Θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στη Βενεζουέλα» δήλωνε ο Νικολάς Μαδούρο σε ομιλία του την Πέμπτη βάζοντας στο στόχαστρό του το CNN.
«Αυτό που δεν δείχνει το CNN είναι οι άνθρωποι να εργάζονται, να μελετούν, να χτίζουν μία πατρίδα» ανέφερε καταγγέλλοντας «πολεμική προπαγάνδα». Μίλησε για «εχθρική κάλυψη» των γεγονότων στη Βενεζουέλα, διαμηνύοντας: «Εάν δεν διορθωθούν, έξω από τη Βενεζουέλα, CNN έξω». Και το πλήθος που τον άκουγε επαναλάμβανε «fuera!».

Λίγες ώρες αργότερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι ειδοποίησαν επτά δημοσιογράφους του CNN International και CNN Espanol ότι η δημοσιογραφική τους διαπίστευση έχει ανακληθεί ή απορριφθεί. Αποστολές του CNN εκτός Βενεζουέλας ενημερώθηκαν να κλείσουν πτήσεις επιστροφής στην έδρα τους.

Ο Μαδούρο έχει περιγράψει τους δημοσιογράφους του CNN με ορισμένα από τα επίθετα που χρησιμοποιεί για τους πολιτικούς του αντιπάλους: «Μία ομάδα από φασίστες με την επιθετικότητά τους θέλει να μας απομακρύνει από την ειρήνη. Δεν θα το κάνουν αυτό. Θα τους δείξουμε»...

 


Αν και οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να φύγουν, το CNN International και CNN en Espanol συνεχίζουν να εκπέμπουν στη Βενεζουέλα.
 


Το CNN έχει ζητήσει επανειλημμένα μία συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχος, και ρεπόρτερ του δίκτυου έχει προσκληθεί σε διάσκεψη στην οποία θα εκφωνήσει ομιλία ο Νικολάς Μαδούρο το Σάββατο. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και ο ανταποκριτής του CNN Espanol στο Καράκας.
 


Το δίκτυο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι καλύπτει και τις δύο πλευρές στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, έστω και με πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Και προσθέτει ότι τη στιγμή που ανακλήθηκαν τα διαπιστευτήρια δημοσιογράφων, το CNN επεδίωκε να πάρει συνέντευξη από τον Μαδούρο.
 


«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τα γεγονότα στη Βενεζουέλα με την δίκαιο, ακριβή και ισορροπημένο τρόπο για τον οποίο διακρινόμαστε» επισημαίνει το CNN Espanol.
 


Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την γενική εισαγγελέα της χώρας στις ταραχές των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και άλλοι 134 έχουν τραυματιστεί. Συνολικά 124 άτομα έχουν συλληφθεί από τις 11 Φεβρουαρίου.

Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι σχεδιάζουν πραξικόπημα και ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος έχει παραδοθεί στις Αρχές, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι ηγήθηκε της εξέγερσης. Η αντιπολίτευση από πλευράς καταγγέλλει τις δυνάμεις ασφαλείας για δυσανάλογη χρήση βίας, καθώς και ένοπλες επιθέσεις από κυβερνητικούς υποστηρικτές

Δεν υπάρχουν σχόλια: