"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η επίδραση του Μάτσειου λόγου


Εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά. Έκανε μια αινιγματική δήλωση. Έπειτα εξαφανίστηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες. Το μήνυμά του, όμως, πέρασε.
Θωμάς Μάτσιος. Είναι ο μυθικός αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού, μύστης σωστός, άβαταρ! Είχε κάνει μια ασύλληπτα δυσνόητη δήλωση για την αναβολή του αγώνα της ομάδας του με την Καλαμαριά, η οποία, μεταξύ άλλων έλεγε τα ακόλουθα:
«Εμείς γιατί κοιτάξτε στην μια τέτοια αρχή ούτε ούτε και κοιτάξτε αυτοί δεν ήθελαν τους για να γίνει αυτό το αυτό το παιχνίδι αλλά ύστερα μόλις μόλις όπως είπαμε με ότι αυτό εμείς δεν δεν καν θέλαμε, αυτοί είπανε όχι λέει θέλουμε να
γίνει. Εεε και μετά εμείς είπαμε όχι λέμε, εεε λέμε δεν θα δεν θα γίνει, θα κάνει γίνει αυτό πάλι νέος-νέος διαιτητής για να ορίσει για να για να ξαναγίνει πάλι το παιχνίδι».
 
Γλωσσολόγοι, κοινωνιολόγοι, αθλητικογράφοι και κρυπταναλυτές, ακόμα ερίζουν για το μήνυμα που ήθελε να περάσει στην ανθρωπότητα ο χαρισματικός αντιπρόεδρος. 

 Τι είδους σύνταξη είναι αυτή; Πόσο μυστηριώδης η ακολουθία των λέξεων που χρησιμοποίησε; 

 Τελικά, μόνο ένας Έλλην καλλιτέχνης κατανόησε σε βάθος την Ματσειακή διάλεκτο και συχνά πυκνά, μέσω Facebook συνεχίζει το έργο του αποσυρθέντα δασκάλου. 

Είναι ο αγαπητός Σταμάτης Κραουνάκης!

Για να μεταδοθεί δίχως «παράσιτα» ο Μάτσειος κώδικας, καλείται το τμήμα της διόρθωσης της εφημερίδας να μην επέμβει στην παράθεση των status του κ. Κραουνάκη. Έχουμε και λέμε: Έγραφε στις 16 Φεβρουαρίου: 
«Αγαπητη θεσσαλονικη ερχεται ο Καζακος στο Εγνατια απο Τεταρτη ,πηγα σημερα,οσοι σεβεστε τον τοπο και τα παθη του,οφειλετε να πατε,οι δολοφονοι κυκλοφορουν ελευθεροι,και η τεχνη μπορει,πηρα δυναμη...ανακριση του πετερ βαις,μπογιοπουλος ολα τα λεφτα....κοταμανιδου θεα....οπωσδηποτε σαλονικα διαδωστε το ,αθηνα παλι σ ενα μηνα».
 
Λίγες ώρες πριν, σε άλλο status σημείωνε: 
«και τωρα που τελειωσανε οι παραστασεις του εργου του Μανιωτη,ο,τι εμεινε...η ακοη τριγυρω....οτι τασπασε δυνατα η Αλεξανδρα Παλαιολογου, σαρωσε,... τωρα στο Εθνικο στην Προβα Νυφικου,μια κουκλα ...η κυρια δεξια στο παραθυρο....φετος γιναμε και φιλοι ενεκα η συγκατοικηση, κομψη, εξω καρδια, αλφα παιδι.... και φινααααα».
 
Στις 15 Φεβρουαρίου κάτι υπαινισσόταν για Μπρεχτ: 

«μικροι μεγαλοι, πιτσιρικια, εικοσαρηδες, ροκαδες, ρομαντικοι, ζευγαρια, μικροι μεγαλοι. Καμαρωνω, στη δυσκολη απανω, την ουσια της τεχνης που δεν υποτασσεται και ανοιγει πορτα στην επομενη πιστα..."αντε παιδια κι οσοι δεν πεθαναμε ακομα τωρα σε αλλες μαχη να τραβηξουμε" μπρεχτ μανα κουραγιο».

Ποιο το συμπέρασμά σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: