"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: O φιλοκυβερνητικός τύπος "ανακάλυψε" σκάνδαλο παρακολουθήσεων με θύματα από χιλιάδες ανώνυμους πολίτες μέχρι τον ίδιο τον Ερντογάν!

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πολλοί δημοσιογράφοι, παρακολουθούνταν τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία, υποστηρίζουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Γενί Σαφάκ και Σταρ, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των προσώπων αυτών υποκλέπτονταν κατ' εντολή αστυνομικών και δικαστών προσκείμενων στην αδελφότητα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο έχει κατηγορήσει ο Ερντογάν για το πρωτοφανές πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες την κυβέρνησή του.

Η ύπαρξη του δικτύου των παρακολουθήσεων αποκαλύφθηκε από τους εισαγγελείς που διορίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, μετά το άνευ προηγουμένου κύμα απομακρύνσεων και απολύσεων στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Η εφημερίδα Σταρ ανέφερε ότι περίπου 7.000 άνθρωποι ήταν υπό παρακολούθηση. Εκτός από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της MİT —και στενό συνεργάτη του Ερντογάν— Χακάν Φιντάν, στον κατάλογο περιλαμβάνονται πολλοί υπουργοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες, υπεύθυνοι μη κυβερνητικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι.

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ξεκίνησαν το 2011 στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης έρευνας για μια "τρομοκρατική οργάνωση".

Το τουρκικό κοινοβούλιο συζητά αυτήν την περίοδο ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προωθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες της ΜΙΤ, κυρίως σε ότι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, ότι γίνονταν έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος δεκάδων ανθρώπων προσκείμενων στην κυβέρνηση ή ακόμη και συγγενών του Ερντογάν, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πρώην συμμάχους του της αδελφότητας Γκιουλέν ότι "χειραγώγησαν" αυτές τις υποθέσεις για να τον αποσταθεροποιήσουν ενόψει των δημοτικών εκλογών στις 30 Μαρτίου και των προεδρικών, τον Αύγουστο.

Οι συνεργάτες του Γκιουλέν διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: