"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Στηρίζουν τη χούντα της Αιγύπτου OΛΕΣ οι μεγάλες δυνάμεις


Νέα κυβέρνηση ανδρεικέλων ετοιμάζει η στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου. Ο απερχόμενος υπουργός Οικισμού Ιμπραήμ Μαχλάμπ, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλ Αχράμ» του Καΐρου, αναμένεται να είναι η νέα πολιτική μαριονέτα του καθεστώτος.  

Πρόκειται για στέλεχος του κόμματος του Μουμπάρακ. Υπήρξε επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Αιγύπτου. Η εξουσία του θα είναι προσωρινή και αποστολή του είναι να προετοιμάσει την κατάσταση για τις εκλογές που θα αναδείξουν πρόεδρο -ανεξάρτητα από τι θα ψηφίσουν οι Αιγύπτιοι!- τον δικτάτορα Αμπντάλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος θεωρείται έμπιστος των Αμερικανών και των Ισραηλινών.

Τρία χρόνια μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και περίπου οχτώ μήνες μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρώτο (επί μισόν αιώνα τουλάχιστον) δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Μουχάμαντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξαναπαίρνουν μέσω του αιγυπτιακού στρατού τον έλεγχο του κορυφαίου αραβικού κράτους, της Αιγύπτου. Την προηγούμενη Δευτέρα παραιτήθηκε η εντελώς ανίκανη, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, χουντική κυβέρνηση του Χαζέμ αλ Μπαμπλαουί, ενός 77χρονου «πολιτικού απολιθώματος» της εποχής του Μουμπάρακ. Οι προεδρικές «εκλογές» της αιγυπτιακής χούντας θα γίνουν σε δύο μήνες, στα μέσα Απριλίου, οπότε και θα αντικατασταθεί ένα άλλο ανδρείκελο της στρατιωτικής δικτατορίας, ο μεταβατικός διορισμένος πρόεδρος Αντλί Μανσούρ.

Για να προσλάβει κάποια εικόνα δήθεν πολιτικής αντιπαράθεσης η φαρσοκομωδία των νόθων προεδρικών «εκλογών» της χούντας, από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος και ένας αριστερός σοσιαλιστής ονόματι Χαμντίν Σαμπαχί, ο οποίος δεν λέει τίποτα, απολύτως τίποτα εναντίον του δικτάτορα αλ-Σίσι. Πώς να τολμήσει να πει άλλωστε; Εδώ η χούντα της Αιγύπτου έχει χώσει στη φυλακή ακόμη και τον ιδρυτή του κινήματος «6 Απρίλη» Αχμάντ Μαχέρ, το οποίο διαδήλωνε στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου εναντίον του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Μόρσι στο πλαίσιο του ενορχηστρωμένου σχεδίου πραξικοπηματικής ανατροπής του από τον στρατό!
Με το που επικράτησε η χούντα και πήρε την εξουσία, απαγόρευσε τις διαδηλώσεις και έβαλε φυλακή τους ηγέτες και πολλά στελέχη των κινημάτων που τη βοήθησαν στο πραξικόπημα γιατί... παραβίασαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων!

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, αλλά ακόμη και η Ρωσία στηρίζουν τη χούντα της Αιγύπτου
Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι μετά τη λαχτάρα που πήραν με την ανατροπή του Μουμπάρακ θα στήριζαν οποιαδήποτε αιμοσταγή δικτατορία με φιλοδυτική πολιτική, ενώ οι Ρώσοι αισθάνονται ότι έτσι κι αλλιώς κερδισμένοι είναι από αυτή την αλλαγή του Χόσνι Μουμπάρακ με τον αλ-Σίσι, αφού το αιγυπτιακό δικτατορικό καθεστώς είναι σίγουρα σαφώς πιο αποδυναμωμένο σήμερα. Η τραγωδία της αιγυπτιακής Αριστεράς έγκειται στο ότι ενώ πρωτοστάτησε στην ανατροπή του Μουμπάρακ μέσω των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, δεν κέρδισε τίποτα στο πολιτικό πεδίο.

Στις εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον πρόεδρο Μόρσι αποδείχτηκε ότι η πλειοψηφία της αιγυπτιακής κοινωνίας -η σχετική πλειοψηφία, για να είμαστε ακριβείς- προτίμησε να φέρει στην εξουσία τους ισλαμιστές τους οποίους το καθεστώς Μουμπάρακ κυνηγούσε και καταδίωκε και φυλάκιζε και εξόντωνε και εκτελούσε λυσσασμένα. 

Η απογοήτευση της αιγυπτιακής Αριστεράς ήταν τόσο μεγάλη που την οδήγησε σε ένα δεύτερο, σοβαρότατο λάθος. Ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, η αιγυπτιακή Αριστερά συμπαρατάχθηκε με τους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μόρσι επειδή ήταν ισλαμιστής. Βαυκαλίζονταν οι Αιγύπτιοι αριστεροί ότι η χούντα θα τους αναγνώριζε σοβαρό ρόλο στην άσκηση της εξουσίας.

Ο δικτάτορας αλ-Σίσι τους άφησε προσωρινά περισσότερες ελευθερίες από τον Μουμπάρακ και στη συνέχεια άρχισε σταδιακά να τους... φυλακίζει! Ο ολοκληρωτικός χαρακτήρας του καθεστώτος της Αιγύπτου θα φανεί ακόμη περισσότερο και δεν θα κρατάει πλέον η χούντα κανένα πρόσχημα, μόλις ο δικτάτορας «εκλεγεί» πρόεδρος στα μέσα Απριλίου. Το γεγονός μάλιστα ότι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία σιωπούν για τα εγκλήματα της αιγυπτιακής χούντας εναντίον του λαού της χώρας της, θα αποχαλινώσει πλήρως τους δικτάτορες του Καΐρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: