"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ , ΚΥΠΡΙΑΚΟ και ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας - "Τα στρατεύματα ήρθαν για να μείνουν" λέει ο Ερογλου και ο ανεκδιήγητος ανανιστής Αναστασιάδης "συζητά" μαζί του!!!




ΠΟΛΥ σκληρή φαίνεται πως θα είναι η μάχη ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία για τη διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον έλεγχο των οδών μεταφοράς του φυσικού αερίου, εκτός εάν με την επιβεβλημένη από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ λύση του Κυπριακού λυθούν ως διά μαγείας όλα τα υπάρχοντα προβλήματα.

   
Την ίδια ώρα, εξαντλώντας τα περιθώρια της λεγόμενης «διπλωματίας των αγωγών», θολό διατηρεί το τοπίο το Ισραήλ όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια για τον τρόπο αξιοποίησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διαθέσει προς εξαγωγή στην Ευρώπη.


Η Τουρκία, από την πλευρά της, μέσω και του συνεδρίου, το οποίο διεξήχθη στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, φροντίζει να αναδείξει διεθνώς την αξία της γεωστρατηγικής της θέσης, με σκοπό να επιτύχει το στόχο της, τη μετατροπή της δηλαδή με ορίζοντα το 2030 σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Παράλληλα, η Αγκυρα υποστηρίζει τις επαφές που φαίνεται πως αναπτύσσουν τουρκικές εταιρείες ενέργειας, όπως οι όμιλοι Zorlu Holding, Enka, Turcas Petrol AS, Calik Holding, με τις δύο αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες Noble Energy και Delek που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, αλλά και στην Κύπρο.


Η είδηση, στο μεταξύ, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση υπέγραψε την πρώτη της συμφωνία για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Ταμάρ με την Ιορδανία, εάν δεν ανατρέπει, απειλεί σοβαρά τα σχέδια και τα συμφέροντα της Λευκωσίας, καθώς η ανέγερση τερματικού σταθμού αποθήκευσης στον Βασιλικό, εφ' όσον δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες για τη λειτουργία του ποσότητες φυσικού αερίου, κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί.


Παρά τη σύναψη βέβαια της εν λόγω συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιορδανία, η οποία προϋποθέτει τη δέσμευση 66 δισ. κυβικών ποδιών από το 2016 για την αγορά της Ιορδανίας, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στο εάν θα προκρίνει τη λύση του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή και τη μεταφορά του με πλοία ή την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.


«Αυτή η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία και άλλων ανάλογων έργων που θα ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της περιοχής» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Noble Energy.


Στο σύνθετο σκηνικό που διαμορφώνεται στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας και του Κυπριακού, ειδικοί αναλυτές προβλέπουν πως η κάθε πλευρά μπροστά στα μελλοντικά κέρδη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα παραβλέψει εντέλει τις ενστάσεις της.


Η Τουρκία ασκεί ασφυκτικά πιέσεις -με την Αθήνα να διατηρεί ρόλο απλού παρατηρητή- στη Λευκωσία, όχι μόνο για την καθ'υπόδειξιν εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά και για την απόκτηση πρόσβασης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.


Σε δημοσίευμα της βρετανικής «Telegraph» επισημαίνεται πως:  
«ό,τι κι εάν συμβεί, η Κύπρος δεν πρόκειται μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια να έχει απολαβές από την εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων, και δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να έχει ποτέ, εάν το νησί παραμείνει διχασμένο. Είναι κερδισμένο εξ αρχής το στοίχημα ότι καμία διεθνής εταιρεία δεν θα πλησιάσει την Κύπρο όσο τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα περιπολούν με απειλητικές διαθέσεις την περιοχή».


Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή στα μέσα της εβδομάδας, τάραξε τα νερά, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, καθώς υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει τη Λευκωσία ότι δεν μπορεί από μόνη της να προχωρήσει στην εξόρυξη των υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή δικαιοδοσίας της, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.


Και τούτο διότι πρόσβαση και απολαβές δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι.


Επίσης, σημείωσε πως με την επίλυση του Κυπριακού, η Κύπρος θα μετατραπεί στον πιο θερμό υποστηρικτή της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε., αντί να παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όπως συμβαίνει σήμερα.


Βέβαια είχε προηγηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, η Τουρκία θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στην προμήθεια και μεταφορά κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου.


Κατ' αυτό τον τρόπο άφησε όλα τα περιθώρια ανοιχτά για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει στην Τουρκία, διατρέχοντας την κυπριακή ΑΟΖ, τον οποίο διακαώς επιθυμεί η Αγκυρα.


Πρόκειται για το έργο που θα ακυρώσει τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, αναβαθμίζοντας αντίστοιχα εκείνη της Τουρκίας και για το έργο που εξ αρχής η Αγκυρα έχει υποστηρίξει, με τη συνδρομή και του Αμερικανού πρώην διπλωμάτη Μάθιου Μπράιζα. 


Ερογλου: Τα στρατεύματα ήρθαν για να μείνουν
 

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν πρόκειται ποτέ να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο», δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, αφήνοντας παντελώς εκτεθειμένη την Αθήνα, η οποία προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Η παραμονή στη Μεγαλόνησο των τουρκικών στρατευμάτων αποτελεί για την Αγκυρα «κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε.


Η παρουσία τους δικαιολογείται από τη συμφωνία που έχουν συνυπογράψει η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: