"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τρακτέρ δύο ταχυτήτων

Ποιοι αγρότες κατέβηκαν προχθες στην Πλατεία Βάθη; 

Και ποιους αγρότες έσπευσε να στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια ντιζελοκίνητη απόπειρα να περάσει τις συμπληγάδες Καρυπίδη και Βουδούρη;

Αγρότης είναι κι αυτός που διπλοζύγιζε το βαμβάκι, όργωνε τα «επιδοτήσιμα», έτρωγε από τις εικονικές αποσύρσεις ή τις πλασματικές ενισχύσεις ή δήλωνε έκταση στρεμμάτων μεγαλύτερη του νομού στον οποίο κατοικούσε. Αυτός ο σχεδόν μυθιστορηματικός χαρακτήρας της ελληνικής περιφέρειας δεν επέλεγε ποικιλίες ανθεκτικές στο κρύο για να εισπράττει την αποζημίωση όταν κατέφθαναν τα - πιστά στο ετήσιο ραντεβού τους - «ακραία καιρικά φαινόμενα». Είναι αυτός που κήρυξε πόλεμο στα βιβλία εσόδων-εξόδων και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Ο απόκληρος ενός τεχνητού παραδείσου, με παράδοση στη μονοκαλλιέργεια.

Αγρότης είναι κι αυτός που υφίσταται τις - όντως - άδικες φορολογικές εγκυκλίους ενός ανέτοιμου κράτους, την ώρα που προσπαθεί να κουμαντάρει την παραγωγή του. Εχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων ή μάρκετινγκ, πειραματίζεται με νέα προϊόντα και αποδέχεται τα καινά δαιμόνια της επιχειρηματικότητας. Δεν επιλέγει ποτέ το κλείσιμο της εθνικής οδού, δεν δηλώνει 1.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα και δεν περιμένει πολλά από τον λαϊκισμό των Μεγάλων Ευεργετών του Ροδάκινου. 

Ο κληρονόμος ενός παραδείσου υπό διαμόρφωση, με προοπτική τις εναλλακτικές καλλιέργειες.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτοί που κατέβηκαν στη Βάθη εκπροσωπούν δικαίως το μέλλον της αγροτικής πολιτικής μετά την ΚΑΠ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: