"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Ο Μαδούρο απαντά με "σοσιαλιστική" βία (υπό την ολόθερμη υποστήριξη της Κουμουνδούρου) και "σοσιαλιστικές" σφαίρες (υπό την ολόθερμη υποστήριξη του Alexis) στο κύμα αμφισβήτησης

ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ   Οι δρόμοι του Καράκας παραδίδονται στο χάος και έξι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις ταραχές. Στη μακρινή Βενεζουέλα η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Ν. Μαδούρο έχει κατεβάσει τον στρατό Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Διαδηλωτές συγκρούονται βίαια με την αστυνομία, φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα και στήνουν οδοφράγματα. 

Οι Αρχές απαντούν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.



Οι δρόμοι παραδίδονται στο χάος και έξι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις ταραχές. 
Oχι, δεν βρισκόμαστε στην Ουκρανία, αλλά στη μακρινή Βενεζουέλα όπου η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Ν. Μαδούρο έχει κατεβάσει τον στρατό στον δρόμο, στην προσπάθεια να καταπνίξει βίαια το αντικυβερνητικό κύμα διαμαρτυρίας που σαρώνει εδώ και δύο εβδομάδες τις μεγαλύτερες πόλεις της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

Οταν απεβίωσε ο Τσάβες τον Μάρτιο του 2013, πολλοί είχαν σπεύσει να υπογραμμίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που επρόκειτο να αντιμετωπίσει όποιος θα τον διαδεχόταν στην εξουσία.

Πίσω στο παρόν, ο πρόεδρος Μαδούρο βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησης, στο οποίο απαντά με... καταστολή, βία και λογοκρισία.

Χιλιάδες πολίτες έχουν κατέβει στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας (Βαλέντσια, Πουέρτο Ορντάζ, Μαρακάιμπο, Σαν Κριστόμπαλ, Καράκας κ.ά.), για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό δε πως πλέον οι διαδηλώσεις δεν περιορίζονται στα παραδοσιακά προπύργια της αντιπολίτευσης, αλλά έχουν επεκταθεί ακόμη και σε κάποιες φτωχές γειτονιές του Καράκας.

Ο Μαδούρο αποκηρύσσει τις λαϊκές διαμαρτυρίες ως «απόπειρα πραξικοπήματος χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ» και αντεπιτίθεται με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως από τον περασμένο Νοέμβριο, έχει δώσει στον εαυτό του ενισχυμένες εξουσίες που του επιτρέπουν να περνάει νόμους χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Κοινοβουλίου. 

Απείλησε με λουκέτο το δίκτυο «CNN espanol», επειδή δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο αυτό καλύπτει τα γεγονότα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έριξε για τον ίδιο λόγο «μαύρο» στο κολομβιανό τηλεοπτικό δίκτυο NTN24.

Παράλληλα, διέταξε τη σύλληψη στελεχών της αντιπολίτευσης και προχώρησε στην απέλαση τριών Αμερικανών διπλωματών.  

Οσο για την κατάσταση στους δρόμους, εκεί οι δυνάμεις της εθνικής φρουράς προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη συνεπικουρούμενες από... ομάδες ενόπλων με πολιτικά.

Οι αιτίες της έντασης ωστόσο παραμένουν. Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά προϊόντα (γάλα, ζάχαρη, χαρτί υγείας, ορισμένα φάρμακα).

Παράλληλα, ξεχωρίζει ως η χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο (56,2%) αλλά και ως μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών.


Οι μόνοι τομείς που «ανθούν» είναι η μαύρη αγορά συναλλάγματος (δολαρίων) και η εγκληματικότητα. Ολα τα παραπάνω εκτυλίσσονται σε ένα ακραία πολωμένο περιβάλλον πολιτικά.

Στις προεδρικές εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο του 2013 ο Μαδούρο επικράτησε με διαφορά μόλις 1,5% έναντι του Ενρίκε Καπρίλες, ενώ στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου το κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε μεν (με 54% έναντι 44% της αντιπολίτευσης), αλλά η αντιπολίτευση «πήρε» όλες τις μεγάλες πόλεις (Καράκας, Μαρακάιμπο, Μερίντα, Μπαρκισιμέτο, Βαλέντσια).

Ο Μαδούρο απαντά με βία στο κύμα αμφισβήτησης  ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ

 
Εκλεκτός του Τσάβες επί σειρά ετών, ο 51χρονος Νικολάς Μαδούρο έμελλε να διαδεχθεί τον ιστορικό ηγέτη της Βενεζουέλας πέρυσι στην προεδρία.

Αν και οδηγός λεωφορείου στο επάγγελμα, ο Μαδούρο είχε ήδη μακρά και ανοδική θητεία στην πολιτική κονίστρα, αρχικά ως συνδικαλιστής και εν συνεχεία από τα πόστα κατά σειρά του βουλευτή, του υπουργού Εξωτερικών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.


Με τον χαμό του Τσάβες ωστόσο, ο Μαδούρο ήρθε να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της συνέχισης του τσαβισμού.

Οι προκλήσεις ήταν από την πρώτη στιγμή πολλές. Ο νέος πρόεδρος επιχείρησε να βρει καταφύγιο στη σκιά του Τσάβες, προχώρησε σε κάποια φιλολαϊκά μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα και ενίσχυσε τον εαυτό του με ακόμη μεγαλύτερες προεδρικές εξουσίες.

Στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου κατάφερε να επικρατήσει, αλλά όχι με ποσοστό που να του εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Οι δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου τού έδωσαν μεν μια ανάσα, αλλά τα προβλήματα στην οικονομία παραμένουν, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να πιέζει.

Οι επόμενες εκλογές στη Βενεζουέλα είναι προγραμματισμένες για το 2015 και θα είναι βουλευτικές. Βάσει συντάγματος, πάντως, ο Μαδούρο δεν μπορεί να ανατραπεί πριν από το 2016, προτού δηλαδή συμπληρώσει το πρώτο μισό της θητείας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: