"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Απεργούν οι παραγωγοί μπακλαβά

Οι γλυκατζήδες του μπακλαβά, του σαραλί και του χαλβά στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας κινδυνεύουν να στερηθούν τα απαραίτητα για αυτούς τερψιλαρύγγια γλυκά αν οι συντεχνίες των κατασκευαστών τους και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αποφασίσουν να κάνουν «στάση εργασίας». Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει αναστάτωση στα νοικοκυριά εν όψει του ραμαζανιού και των άλλων θρησκευτικών εορτών των μουσουλμάνων.  

Θα είναι ενα «απονενοημένο διάβημα», αλλά «η τιμή του φιστικιού διπλασιάστηκε από πέρυσι και το φιστίκι πέρασε στη μαύρη αγορά» δήλωσε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Μπακλαβά (BAKTAD).


Επιτροπές μπακλαβαδοποιών από πολλές τουρκικές πόλεις βρίσκονται από ημέρες στην Αγκυρα όπου συζητούν με αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσίες από τους οποίους ζητούν την «άμεση άρση της απαγόρευσης της εισαγωγής φιστικιού». Το 2001 η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την εισαγωγή φιστικιού για να προστατεύσει την (υψηλή) ποιότητα μιας ποικιλίας φιστικιού που καλλιεργείται στη Νότια Τουρκία.

 
Οι ζαχαροπλάστες καταγγέλλουν ότι ενώ πέρυσι τέτοια εποχή το φιστίκι - βασικό συστατικό του τουρκικού μπακλαβά κ.λπ. - κόστιζε περίπου 13 ευρώ το κιλό, σήμερα κοστίζει πάνω από 25 ευρώ. 


Καταγγέλλουν επίσης ότι οι παραγωγοί «έχουν κρύψει το φιστίκι και το πουλούν στη μαύρη αγορά ως και 30 ευρώ το κιλό»

Δεν υπάρχουν σχόλια: