"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Η εγκυμοσύνη στο απόσπασμα

Πλέον, στην Τουρκία η κύηση δεν είναι θέμα προσωπικό που αφορά πρωτίστως την εγκυμονούσα, αλλά οικογενειακό.  

Υστερα από απόφαση του τουρκικού υπουργείου Υγείας, όταν διαπιστώνεται πως μια γυναίκα είναι έγκυος, θα ενημερώνεται με SMS και δίχως τη συγκατάθεσή της, είτε ο πατέρας είτε ο σύζυγός της.
Αυτή η νέα πρακτική έρχεται να ολοκληρώσει μία σειρά μέτρων, τα οποία σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας αποσκοπούν στην προστασία της υγείας της μέλλουσας μητέρας και του παιδιού της. Στην πράξη όμως, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του ιατρικού απορρήτου καθώς και των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση υιοθέτησε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού νόμου, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια της χώρας να του αποστείλουν τα στοιχεία των γυναικών οι οποίες διαπιστώθηκε πως είναι έγκυοι και μαζί τα στοιχεία των οικογενειών τους. Στη συνέχεια μεταβίβασε τα στοιχεία στους οικογενειακούς γιατρούς, ζητώντας τους να ενημερώσουν τις άμεσα ενδιαφερόμενες αλλά και τις οικογένειές τους. 
Πέρα από το να παρακολουθούν τις εγκυμονούσες, οι γιατροί έχουν επίσης το καθήκον να πείσουν τις εγκύους αλλά και τους δικούς της, κατ' αρχάς, να μην προβούν σε έκτρωση και δεύτερον, να πραγματοποιήσουν τον τοκετό με τρόπο φυσιολογικό και όχι με καισαρική τομή.

Ο νέος κανονισμός αποκαλύφθηκε όταν μια κοπέλα τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό Χαμπέρτουρκ και παραπονέθηκε ότι ύστερα από τεστ εγκυμοσύνης στο οποίο υπεβλήθη, στάλθηκε στο κινητό τηλέφωνο του πατέρα της μήνυμα που έγραφε: «Συγχαρητήρια, το τεστ που κάνατε βγήκε θετικό, πηγαίνετε το συντομότερο στο οικογενειακό σας γιατρό».
Οι αντιδράσεις οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν έντονες. Πέρα από τον άμεσο κίνδυνο που ελλοχεύει σε αυτή την «ενημερωτική» πρακτική της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - η εγκυμοσύνη εκτός γάμου στην Τουρκία παραμένει ταμπού και μία από τις κύριες αιτίες των εγκλημάτων τιμής -, οι οργανώσεις κάνουν λόγο για ένα ακόμη βήμα προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών. 
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: