"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ποινικό αδίκημα η περιτομή λόγω θρησκείας

Ποινικό αδίκημα αποτελεί η περιτομή λόγω θρησκείας, αποφάνθηκε η γερμανική δικαιοσύνη σε μια υπόθεση που αναμένεται να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο. 

Η απόφαση δικαστηρίου της Κολονίας αναφέρει ότι «το σώμα ενός παιδιού μεταβάλλεται με ανεπανόρθωτο τρόπο από την περιτομή» και συνεχίζει: «Αυτή η μεταβολή είναι αντίθετη με το συμφέρον του παιδιού, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει αργότερα μόνο του τη θρησκευτική του ταυτότητα».

Στη Γερμανία πολλές χιλιάδες μικρά αγόρια, μουσουλμάνοι και εβραίοι, υποβάλλονται σε περιτομή κάθε χρόνο, έπειτα από αίτημα των γονιών τους. Το δικαστήριο επεσήμανε ότι τα δικαιώματα των γονέων όσον αφορά στην εκπαίδευση και τη θρησκευτική ελευθερία δεν θίγονται αν περιμένουν μέχρι το παιδί να είναι σε θέση να αποφασίσει ότι επιθυμεί να υποβληθεί σε περιτομή «ως εμφανές σημάδι ότι ανήκει στο Ισλάμ».

Ε
πιπλέον ο νομικός Χολμ Πούτζκε σημείωσε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland ότι η απόφαση «είναι εξαιρετικά σημαντική για τους γιατρούς, διότι έχουν για πρώτη φορά μια νομική βάση όπου μπορούν να στηριχθούν».

Η υπόθεση αφορούσε ένα γενικό γιατρό της περιοχής, ο οποίος υπέβαλε σε περιτομή ένα 4χρονο αγόρι κατόπιν αιτήματος των μουσουλμάνων γονιών του.  Λίγες ώρες αργότερα το παιδί διεκομίσθη στα επείγοντα λόγω αιμορραγίας. Ο γιατρός αθωώθηκε, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι την εποχή του γεγονότος δεν θα μπορούσε να καθορίσει αν δρα παρανόμως, αφού μέχρι τότε υπήρχαν διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις για παρόμοιες υποθέσεις.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: