"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα δικά μου «περιμένω»...


Περιμένω κυβέρνηση μιας ολόκληρης τετραετίας. Δεν θέλω να ξαναψηφίσω πριν από το 2016. Στο μεταξύ, περιμένω την τοποθέτηση και την επίτευξη μικρών, μετρήσιμων στόχων για ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, ανεργία. Περιμένω (με πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία) να βάλουν μυαλό όσοι δεν είχαν μυαλό και να σκεφτούν τόσο το δικό μας καλό όσο και το δικό τους καλό όνομα.

Περιμένω διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων (Siemens, Χρ. Ζαχόπουλος, Α. Τσοχατζόπουλος και υποβρύχια) και τιμωρία όλων των ενόχων.

Περιμένω. Εξαντλείται η υπομονή μου, αν και είμαι εξόχως καρτερικός χαρακτήρας. Περιμένω να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς καμία πελατειακή και ευνοιοκρατική υποχώρηση.

Περιμένω να ελκύσουμε ξένους επενδυτές και ταξιδιώτες.

Περιμένω την ψήφιση εκσυγχρονιστικών νόμων που να ευθυγραμμίζουν την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή.  

Περιμένω μείωση των φόρων και των εισφορών. Περιμένω αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

Περιμένω τραπεζικοπιστωτική μεταρρύθμιση, ώστε να ελαφρυνθούν οι υπερχρεωμένοι πολίτες. 

Περιμένω ευγενή, αξιοπρεπή και ρεαλιστική διπλωματία προς την Ευρώπη, την Τουρκία και τα Βαλκάνια.

Περιμένω κίνητρα για την επιστροφή πολιτών στη γεωργία και στην παραγωγή αγαθών. 

Περιμένω ενθάρρυνση της παιδείας και του πολιτισμού με μεταφορά κονδυλίων από τα κομματικά προνόμια, τον στρατό και την Εκκλησία (ούτε ένα ευρώ για τις θρησκείες!) στο σχολείο και στην αξιοποίηση της εθνικής μας κληρονομιάς.

Περιμένω μεταναστευτική πολιτική, ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, εφαρμογή νέων πολεοδομικών ιδεών, επιβολή του νόμου και της τάξης.

Περιμένω σεβασμό των νόμων σε όλο το εύρος της κοινωνίας και, κατά πρώτον, εκ μέρους της ίδιας της εξουσίας.

Περιμένω κράτος αλληλεγγύης και προσωπικής ευθύνης. Περιμένω ενίσχυση των θεσμών: περιμένω να διασωθεί και να αναμορφωθεί το σύστημα δημόσιας υγείας.

Περιμένω να αλλάξουν οι ηγεμονικές νοοτροπίες - αλλά γι' αυτό ξέρω ότι θα περιμένω πολύ κι ότι ίσως πεθάνω νωρίτερα. Περιμένω νηφαλιότητα και συμφιλιωτικό πνεύμα.

Περιμένω σοβαρότητα από ανθρώπους που δεν έχουν επιδείξει έως τώρα σοβαρότητα: Ομως όλοι -σχεδόν όλοι- οι άνθρωποι εξελίσσονται· οπότε ας φανούμε εμείς οι πολίτες, για ακόμη μία φορά, γενναιόδωροι και μεγαλόψυχοι. 

Περιμένω. Κι αν δεν μπορούν να γίνουν όλα τα παραπάνω, και πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν, αν δεν μπορούμε να είμαστε τίμιοι και σοβαροί, μήπως μπορούμε τουλάχιστον να μην είμαστε γελοίοι; Οπότε το περιμένω κι αυτό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον θα περιμένεις κανένα τεσσάρι χρονάκια τότε...
Υπομονή...