"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).

Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα προεδρεύσει σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων την Τρίτη, 26 Ιουνίου και ώρα 4.30μμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα την οικονομία.

Στην επίσιμη ανακοίνωση δεν αναφέρεται το ποσό που θα ζητηθεί, αλλά από τη διατύπωση συνάγεται το συμπέρασμα ότι θα αφορά τουλάχιστον το ποσό της ανακεφαλαιόποιησης της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Ο οίκος Fitch στην ανακοίνωσή του για την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεβάζει το ποσό που μπορεί να απαιτηθεί για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα στα 5,8 δισ. ευρώ.

Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που γίνονται από την ίδια την κυβέρνηση, κάνουν λόγο για Μηχανισμό ύψους 10 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα κατέστη σαφές από υψηλόβαθμους αρμόδιους αξιωματούχους της Κομισιόν πως δεν πρόκειται να πετύχει μια προσπάθεια για «περιορισμένη» διάσωση που «να αφορά μόνο στις τράπεζες» και πως θα πρέπει η Κύπρος να προχωρήσει σε «πλήρες» μνημόνιο που να λαμβάνει υπόψη όλες τις ανάγκες της χώρας και να διορθώνει τις ανισορροπίες στην οικονομία.


Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει κατά πόσον οι προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση δανείου από «φίλες χώρες» συνεχίζονται, μετά και την αιφνίδια επίσκεψη Συληκιώτη στο Πεκίνο.
Πάντως,  την δυσοφρία τους για αυτή την κίνηση της κυβέρνησης εξέφρασαν ορισμένοι εταίροι μας κατά τη διάρκεια του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσά τους ήταν και στενοί συνεργάτες του Γάλλου Πρόεδρου, Φρανσουά Ολλάντ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι διαβουλεύσεις για τη λήψη διακρατικού δανείου συνεχίζονται. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται, καθώς δεν θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το τέλος του μήνα.

Πηγή:Καθημερινή Κύπρου, Του Γιάννη Σεϊτανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: