"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Oι δυσβάστακτες υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Μνημόνιο χωρίς τις αναπροσαρμογές

Της ΖΕΖΑΣ ΖΗΚΟΥ


1. Η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα περιέχει νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, από περικοπές δαπανών και 3 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν δοθεί παράταση για ένα ή δύο χρόνια, τότε η προσπάθεια κατ’ έτος περιορίζεται από τα 5,75 δισ. ευρώ, σε 3,5 ή 2,8 δισ. ευρώ.

2. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Εντός του Ιουνίου, έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τη β΄ φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό.

3. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να προσαρμοστεί στην προγραμματική συμφωνία που προβλέπει μειώσεις σε φόρους.

4. Απελευθερώνονται όλα τα επαγγέλματα, αλλά ταυτόχρονα, για όσα επαγγέλματα κρίνεται απαραίτητη η επαναφορά των περιορισμών, θα γίνει με νόμο εντός του Ιουνίου.

5. Εως τα τέλη Ιουνίου, εισάγονται μεταρρυθμίσεις για την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ελλειμμάτων στα Ταμεία εφάπαξ.

6. Η μείωση κατά 12% των αποδοχών όλων όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, όπως ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, δικαστικοί, μουσικοί κ.λπ., θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2012. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 205 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2012 και 410 δισ. ευρώ ετησίως από το 2013 και μετά.

7. Νέα μέτρα για τον περαιτέρω εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων και προσδιορισμός των χρηματικών παροχών προνοίας.

8. Η σύνδεση των υποχρεώσεων φορολογικής και ασφαλιστικής συμμόρφωσης για ενιαίο έλεγχο και εποπτεία.

9. Η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση θα ζητήσει να μην υπάρξουν απολύσεις υπαλλήλων, κάτι άλλωστε που προβλέπεται και στη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: