"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΙΝΑ: Το Πεκίνο επενδύει στη Λ. Αμερική

Tης ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Την ώρα που η κρίση χρέους στην Eυρωζώνη οδηγεί την Κίνα σε τακτική αναδίπλωσης στη Γηραιά Ηπειρο, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα ξένου συναλλάγματος στον πλανήτη σκοπεύει να «σκορπίσει» δεκάδες δισεκατομμύρια γουάν στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο, πρότεινε την προσφορά στις χώρες της Mercosur 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πιστώσεις για έργα υποδομής και έκανε έκκληση για κοινή προσπάθεια καταπολέμησης του προστατευτισμού.

«Η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της περιοχής που ενδιαφέρονται» δήλωσε ο Γουέν Ζιαμπάο στη Χιλή, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χαλκού παγκοσμίως.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών για επενδύσεις στις χώρες της Mercosur (της οικονομικής ένωσης της Λατινικής Αμερικής), που αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Ζιαμπάο, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας θα πιστώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα έργων υποδομής, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνεργασία μεταξύ Κίνας, Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, οι συμφωνίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επικερδείς και για τις δύο πλευρές. Από τη μία, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα επωφεληθούν τα μέγιστα από το κινεζικό know how σε θέματα υποδομών, ενώ από την άλλη η Κίνα θα εκμεταλλευθεί μια αναπτυσσόμενη αγορά για τις εξαγωγές της.

Επίσης η περιοχή της Λατινικής Αμερικής αποτελεί βασική πηγή γεωργικών προϊόντων και ορυκτών, και η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πρώτων υλών παγκοσμίως - το Πεκίνο εισάγει από τις χώρες αυτές σιδηρομεταλλεύματα, χαλκό και καλαμπόκι.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να διπλασιάσει τις εμπορικές συναλλαγές με την περιοχή στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα προωθεί συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος με τις λατινοαμερικανικές οικονομίες, όπως έχει κάνει στο παρελθόν και με άλλους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Εν τω μεταξύ το Πεκίνο εμφανίστηκε πρόσφατα έτοιμο να αποσύρει χρήματα από την Ευρώπη.  
Σε συνέντευξη στη Wall Street Journal ο πρόεδρος των κρατικών Ταμείων Επενδυτικών Κεφαλαίων (China Investment Corp / CIC), Λου Ζιουέι, είχε διαψεύσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες τις φήμες ότι το CIC θα αγοράσει ευρωομόλογα, εφόσον αυτά εκδοθούν, εξηγώντας ότι «το ρίσκο είναι υπερβολικά μεγάλο και το κέρδος υπερβολικά μικρό». 

«Υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται», τόνισε.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη Γηραιά Ηπειρο, αλλά να επικεντρωθεί σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και υποδομές.
 
Σημειώνεται ότι η Κίνα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα ξένου συναλλάγματος στον πλανήτη, ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
 
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: