"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Tα Ισλαμοφασισταριά απαγόρευσαν τον εμβολιασμό παιδιών για πολιομυελίτιδα !!! -- Ο πόλεμος νίκησε το εμβόλιο


Η πολιομυελίτιδα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες απειλές του 20ού αιώνα. Οι γιγάντιες προσπάθειες των περασμένων δεκαετιών, ωστόσο, κυρίως με εμβολιασμούς σε παιδιά, τα οποία αποτελούν και την πιο υψηλή ομάδα κινδύνου, είχε θαυματουργά αποτελέσματα: από τη δεκαετία του '50 κι έπειτα τα κρούσματα πολιομυελίτιδας μειώνονταν αισθητά χρόνο με τον χρόνο.  
Σήμερα ο μολυσματικός εφιάλτης, που προκαλεί σταδιακή παράλυση των μυών, απειλεί ξανά. Αυτή τη φορά, αν οι Ταλιμπάν του Νότιου Βαζιριστάν στο Πακιστάν επιμείνουν στο εμπάργκο τους στους παιδικούς εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς από αμερικανικά μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη, οι επιπτώσεις για την ανθρωπότητα παγκοσμίως αναμένονται δραματικές.
Στο Πακιστάν συγκεκριμένα το πρόβλημα είναι ούτως ή άλλως οξυμμένο. Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 198 περιπτώσεις πολιομυελίτιδας, οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σύμφωνα λοιπόν με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Πακιστάν, η κίνηση αυτή την εβδομάδα του ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Ναζίρ να απαγορεύσει τον εμβολιασμό σε 161.000 παιδιά μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα.
Ο ίδιος είναι ανυποχώρητος. Στα φυλλάδια που φρόντισε να διανεμηθούν ερμηνεύει την αδιαλλαξία του κατηγορώντας τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για κατασκοπεία υπέρ των Αμερικανών. «Με τον μανδύα των εκστρατειών εμβολιασμού οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους λειτουργούν τα κατασκοπευτικά τους δίκτυα, τα οποία έχουν φέρει θάνατο και καταστροφές με τη μορφή επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», υποστηρίζει. Και καταλήγει αμφισβητώντας την ειλικρίνεια των διεθνών προσπαθειών να αντιμετωπίσουν την πολιομυελίτιδα. «Από τη μία σκοτώνουν αθώα παιδιά με τους βομβαρδισμούς και από την άλλη τα σώζουν με τους εμβολιασμούς».
Οσο όμως η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να επιμένει, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει. Και αυτό διότι, όταν δεν γίνονται εμβολιασμοί, ο ιός σταματά να κάνει τον κύκλο του. Ενώ λοιπόν υπό φυσιολογικές συνθήκες ασθενεί σοβαρά ποσοστό μικρότερο του 1% από αυτούς που μολύνονται, διότι οι υπόλοιποι «εμβολιάζονται» από φυσική μόλυνση, όταν ο ιός εξαφανίζεται τελείως παύει να υφίσταται και η ανοσία στη νόσο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ολιβερ Ροζενμπάουερ στην επιθεώρηση «New Scientist», ότι σήμερα για πρώτη φορά καταγράφονται ολόκληρες γενιές χωρίς ανοσία στην πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα η ασθένεια να λαμβάνει μορφή επιδημίας σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τατζικιστάν.

Οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες∙ ειδικά μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο και την αποτυχία της πακιστανικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων για τη μεταφορά αγαθών στα νατοϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. 
Τι μπορεί να γίνει λοιπόν ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των εμβολίων;  
Κατά τον Ντόναλντ Α. Χέντερσον, επικεφαλής της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς το 1980, «κάποιος πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους διαφωνούντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: