"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: «Ζήτω ο Κόκκινος Στρατός» -- Λαμπρή υποδοχή στον Πούτιν

Του Γιώργου Παυλόπουλου

«Yπάρχουν εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν την άρνηση του Ολοκαυτώματος και όσοι εγείρουν μνημεία προκειμένου να τιμήσουν τις ενέργειες του Κόκκινου Στρατού, από τις οποίες σώθηκαν Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».
Αυτά δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στο μνημείο του σοβιετικού στρατού που αποκαλύφθηκε στην πόλη Νετάνια. Όσο για τον επίσημο προσκεκλημένο, ασφαλώς είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος για τις τιμές που του αποδόθηκαν, από μία χώρα στην οποία κατοικούν αρκετές χιλιάδες Εβραίοι ρωσικής καταγωγής - οι οποίοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλέον σκληροπυρηνικούς Ισραηλινούς στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους και τις γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στην παραίνεση που του απηύθυνε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες: «Είμαι πεπεισμένος πως η Ρωσία, η οποία νίκησε το φασισμό, δεν θα επιτρέψει οι σημερινές απειλές να συνεχιστούν. Ούτε η ιρανική απειλή ούτε η αιματοχυσία στη Συρία», είπε ο Πέρες, ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, από τη Μόσχα να άρει το βέτο της για τη λήψη πιο επιθετικών μέτρων κατά της Δαμασκού και της Τεχεράνης.


Άλλωστε, Πούτιν και Νετανιάχου εμφανίστηκαν μεν δημοσίως να υποστηρίζουν ότι είναι ενωμένοι στην προσπάθεια να μη μετατραπεί το Ιράν σε πυρηνική δύναμη, ωστόσο είναι προφανές ότι διαφώνησαν στα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έδειξε ότι το Ιράν διαπραγματεύεται σοβαρά και σε βάθος, ενώ το Ισραήλ υιοθετεί τη θέση των ΗΠΑ και αρκετών Ευρωπαίων ότι η Τεχεράνη απλώς επιδιώκει να κερδίσει χρόνο.

Όσον αφορά στη Συρία, ο Πούτιν φέρεται να υποστήριξε ότι ενδεχόμενη πολεμική ανάφλεξη με ξένη επέμβαση θα έχει άμεσες (και δυσμενείς) επιπτώσεις στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει προγραμματίσει να συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και να επισκεφθεί την Ιορδανία, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: