"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: οποιαδήποτε προσέγγιση στρατιωτικών της δυνάμεων στα σύνορα της χωρας, θα θεωρηθεί απειλή

Η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους από την Συρία, την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν ατύχημα, αλλά έγινε σκόπιμα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας παράλληλα την Συρία ότι οποιαδήποτε προσέγγιση στρατιωτικών της δυνάμεων στα τουρκικά σύνορα, θα θεωρηθεί απειλή και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα ανέφερε η Άγκυρα σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η κατάρριψη χαρακτηρίζονταν «εχθρική πράξη από την πλευρά των αρχών της Συρίας ενάντια στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», σημειώνοντας πως πρόκειται για μια απειλή προς την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής.

Η Δαμασκός επιμένει ότι το F-4 Phantom κατερρίφθη γιατί παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας και επρόκειτο για μια «αμυντική ενέργεια» στην οποία- όπως λέει- ήταν «υποχρεωμένη» να προχωρήσει, ισχυρισμός που απορρίπτει η Άγκυρα.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «μια μικρής διάρκειας παραβίαση των συνόρων δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει δικαιολογία για μια επίθεση», δηλώνοντας παράλληλα ότι το καταρριφθέν αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση για δομική των ραντάρ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η κατάρριψη του, «δείχνει ότι η κυβέρνηση 'Ασαντ συνιστά απειλή, όχι μόνο για τον ίδιο της το λαό, αλλά και για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η στάση που υιοθετεί η χώρα του δεν πρέπει να εκληφθεί «ως αδυναμία» και γνωστοποίησε ότι υπάρχει αυξημένη στρατιωτική ετοιμότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν αλλάξει οι "κανόνες εμπλοκής" των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και πως οποιαδήποτε προσέγγιση συριακών μονάδων στα τουρκικά σύνορά, θα θεωρηθεί απειλή.
«Μετά το επεισόδιο αυτό, έχουμε φτάσει σε μία νέα φάση. Η Τουρκία δεν θα επιδείξει επιείκεια και δεν θα αφήσει αναπάντητες τις απειλές που δημιουργεί η κυβέρνηση της Συρίας στα σύνορά μας. Οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αλλάξει με βάση τη νέα αυτή φάση. Οποιοδήποτε στρατιωτικό στοιχείο που προσεγγίσει την Τουρκία από τα συριακά σύνορα και αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την ασφάλεια θα θεωρηθεί στρατιωτικός στόχος και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοιος. Προειδοποιούμε τη Συρία να μην κάνει κανένα λάθος και να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τουρκίας», δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι «η οργή της Τουρκίας είναι εξίσου δυνατή και καταστροφική».
 
«Έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο»- Αναφορά στην Κύπρο
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας το "δικαίωμα" όπως είπε της Τουρκίας για πτήσεις των μαχητικών της αεροσκαφών στη Μεσόγειο, έκανε λόγο και για την Κύπρο.
«Έχουμε δικαιώματα, γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε και πρόσθεσε: «Έχει δικαιώματα η 'Βόρεια Κύπρος', της οποίας ήμαστε εγγυήτρια δύναμη και παράλληλα υπάρχουν τα προβλήματα που δημιουργούν άλλες χώρες στην περιοχή. Είναι φυσιολογικό μας δικαίωμα να αναπτύσσεται αυτή η δραστηριότητα ρουτίνας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η πτήση του αεροσκάφους μας. Ταυτόχρονα, ο πτήση έγινε και για να δοκιμαστεί το σύστημα ραντάρ μας που έχει ανανεωθεί".
«Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη καμίας χώρας και καμίας γειτονικής χώρας. Η Τουρκία δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλης χώρας. Όλοι οι γείτονες πρέπει να είναι σίγουροι για την Τουρκία. Είναι πολύτιμη η φιλία της Τουρκίας, αλλά εξίσου έντονη και η οργή της. Το γεγονός ότι ήμαστε διαλλακτικοί δεν σημαίνει ότι ήμαστε ήμερα πρόβατα. Μην ξεγελά κανέναν η ψύχραιμη στάση μας» είπε ο Ερντογάν.

«Σε κάθε χώρα του κόσμου συμβαίνουν μικρής διάρκειας παραβιάσεις συνόρων», είπε ακόμη ο Ερντογάν αναφερόμενος στις παραβιάσεις εναερίου χώρου και τόνισε ότι «από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ο εναέριος χώρος της Τουρκίας παραβιάστηκε 114 φορές από στρατιωτικά αεροσκάφη διαφόρων χωρών. Επίσης, ελικόπτερα από τη Συρία, παραβίασαν πέντε φορές τον εναέριο χώρο μας».

«Με διάβημα μας προς τη Συρία, έχει καταγραφεί ότι επιφυλασσόμαστε για τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ότι θα προβούμε στα βήματα που θεωρούμε αναγκαία, απέναντι σε αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση», είπε και τόνισε ότι «η Τουρκία θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε τόπο, χρόνο και με τρόπο που θα κρίνει η ίδια και θα προβεί στα δέοντα βήματα».
 
Ράσμουσεν: Απαράδεκτη η κατάρριψη-Αλληλεγγύη προς την Τουρκία
Στη έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους προς την Τουρκία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους και την καταδίκασε απερίφραστα, σημειώνοντας ότι οι σύμμαχοι στέκουν στο πλευρό της Τουρκίας «με πνεύμα ισχυρής αλληλεγγύης».


Ο Ράσμουσεν υπογράμμισε επίσης ότι η κατάρριψη αποτελεί «ένα ακόμη παράδειγμα της περιφρόνησης των διεθνών κανονισμών από τις συριακές αρχές». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν συζητήθηκε το άρθρο 5 του Χάρτη σύμφωνα με το οποίο η επίθεση σε μια χώρα-μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα τα κράτη μέλη της συμμαχίας.


Το γεγονός πάντως ότι η ίδια η Τουρκία ζήτησε σύγκλιση της συνόδου βάσει του άρθρου 4 το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις όταν ένα κράτος μέλος θεωρεί ότι η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια απειλείται και όχι του άρθρου 5, που περιέχει τις διατάξεις περί στρατιωτικής επέμβασης, ερμηνεύτηκε ως μια πρόθεση της Τουρκίας να μην κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση.


Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που τα κράτη μέλη συνεδριάζουν υπό το άρθρο 4. Η πρώτη τέτοια σύνοδος, ήταν το 2003, προκειμένου να συζητηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ και πάλι μετά από αίτημα της Τουρκίας
.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: