"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Από κόσκινο πριν το ταξίδι θα περνούν οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο ΑΝΑΧΩΡΙΣΗΣ (!) απο Αμερικανούς πράκτορες

Του ΣΑΚΗ ΜΑΛΑΒΑΚΗ
Ποια είναι η πιο κουραστική στιγμή του ταξιδιού όσων επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη ή κάποια από τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών; 
Η απάντηση είναι ομόφωνη: η στιγμή της άφιξης. Κι αυτό εξαιτίας των εξαιρετικά μακρόσυρτων και άκρως εκνευριστικών ελέγχων, οι οποίοι ενδέχεται να διαρκέσουν έως και τρεις ώρες ή αλλιώς περισσότερο από το 1/3 του συνολικού χρόνου που χρειάζεται κάποιος για να διασχίσει αεροπορικώς τον Ατλαντικό. Με δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες που καταφτάνουν στις ΗΠΑ από τριακόσια αεροδρόμια σ' όλον τον κόσμο ανέρχονται ετησίως σε 80 εκατομμύρια, οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι και οι ουρές δεν γίνεται να είναι μικρές. Σύντομα όμως τo μαρτύριο αυτής της σχεδόν ατέρμονης αναμονής ενδέχεται να αποτελεί παρελθόν. Οπως ακριβώς αποτελεί παρελθόν για όσους αναχωρούν για τις ΗΠΑ από την Ιρλανδία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία ή από όσα άλλα κράτη έχουν επιλέξει να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα ελέγχου που προτείνουν οι Αμερικανοί.
Αυτό που θυμήθηκαν (και στη συνέχεια σκέφτηκαν να εφαρμόσουν) οι επιτελείς του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είναι ότι όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, τότε πηγαίνει το βουνό στον Μωάμεθ. Υστερα από την 11η Σεπτεμβρίου και κυρίως από την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους από έναν Νιγηριανό πάνω από το Ντιτρόιτ πριν από δύο χρόνια, η αμερικανική διοίκηση έχει έναν και μοναδικό σκοπό: τον εντοπισμό και τη σύλληψη των επίδοξων τρομοκρατών πριν αυτοί καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα τους. Πλέον, τα σύνορα των ΗΠΑ ξεπερνούν την εδαφική επικράτεια των πολιτειών που τις απαρτίζουν και επεκτείνονται ή μάλλον μεταφέρονται σ' όλον τον κόσμο: από τη Μαδρίτη ώς το Τόκιο και από την Πόλη του Παναμά ώς τις πρωτεύουσες (ακόμη και) αραβικών κρατών. Πλέον, οι απαραίτητοι έλεγχοι για την είσοδο κάποιου στις ΗΠΑ (θα) γίνονται όχι στο αεροδρόμιο άφιξης αλλά στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Μοναδικό εμπόδιο, οι πολυσύνθετες διακρατικές συμφωνίες που πρέπει να υπογραφούν.  

Πρακτικά, τα κράτη από τα οποία αναχωρούν ταξιδιώτες με προορισμό τις ΗΠΑ καλούνται να εκχωρήσουν τον έλεγχο ενός τμήματος των αεροδρομίων τους σε αμερικανούς πράκτορες. Οπου εφαρμόζονται ήδη οι νέες διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων κρατών, οι αμερικανοί επιτελείς έχουν το δικαίωμα να οπλοφορούν, να ανακρίνουν όσους θεωρούν υπόπτους, ακόμη και να τους συλλαμβάνουν. Για όσους όμως περάσουν αυτόν τον έλεγχο, το μόνο που τους απομένει είναι να απολαύσουν το ταξίδι τους δίχως το άγχος των εξαντλητικών ελέγχων και των κουραστικών ουρών.
Το κυρίαρχο στην αμερικανική κοινωνία δίπολο φόβος - ασφάλεια έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ακόμη ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εισόδου στη χώρα τους, το «Global Entry» («Καθολική Είσοδος» στα ελληνικά), το οποίο αφορά κυρίως στους προνομιούχους ταξιδιώτες, γνωστούς παγκοσμίως ως VIP. Αν κάποιος μπορεί να αποδείξει ότι δεν είχε ποτέ προβλήματα με τον νόμο και πως είναι υποχρεωμένος να ταξιδεύει πολύ συχνά, τότε οι Αρχές τού παρέχουν μια κάρτα με τη χρήση της οποίας μπορεί να αποφύγει όλους τους ελέγχους και τις ουρές. Προς το παρόν, όμως, μόνο οι αμερικανοί πολίτες, οι αλλοδαποί κάτοχοι βίζας και πολίτες μερικών ελάχιστων χωρών, όπως ο Καναδάς και η Ολλανδία, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από αυτό.
Το μέλλον όμως είναι ήδη εδώ: από τη μια πλευρά αυτοματοποίηση των ελέγχων και από την άλλη πλευρά έλεγχοι πέρα των συνόρων, προς το παρόν μονάχα των αμερικανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: