"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Τα ανθρώπινα χείλη έχουν μοναδικό αποτύπωμα όπως τα δάχτυλα των χεριών

Μοναδικό αποτύπωμα έχουν τα χείλη μας, όπως ακριβώς και τα δάχτυλα των χεριών, λένε πορτογάλοι, ινδοί και ιάπωνες επιστήμονες που μελέτησαν τα χείλη εκατοντάδων ανθρώπων στις χώρες τους. Μάλιστα, η νέα επιστήμη έχει και όνομα, φυσικά ελληνικής προέλευσης: χειλεοσκόπηση.

«Η χειλεοσκόπηση είναι η εξέταση των ραβδώσεων που υπάρχουν στα εξωτερικά χείλη του ανθρώπου», εξηγεί ο Τζέρι Κάρσπρτζακ, επιστήμονας από την Πολωνία, ο οποίος παραθέτει τα συμπεράσματα ιαπώνων ειδικών που μελέτησαν τα χείλη 1.364 ανθρώπων. «Οι δύο Ιάπωνες διαπίστωσαν ότι το μοτίβο των ραβδώσεων είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο», λέει ο ίδιος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη έχουν δείξει αστυνομικοί της Σήμανσης, οι οποίοι κάποιες φορές βρίσκουν αποτυπώματα χειλέων στον τόπο του εγκλήματος και θα ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν ως βοηθητικά στοιχεία στις έρευνές τους.
Υπάρχουν όμως πρακτικά προβλήματα στην προσπάθεια των ειδικών να αποδείξουν ότι τα χείλη είναι μοναδικά για κάθε άνθρωπο, καθώς το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο είναι καινούργιο.
Για παράδειγμα, την προσπάθεια των αστυνομικών της Σήμανσης δυσκολεύει η πρόοδος της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί στα κραγιόν η βιομηχανία καλλυντικών. Τα νέου τύπου κραγιόν, που μένουν αναλλοίωτα και διαρκούν πολλές ώρες, καλύπτουν τις μοναδικές ραβδώσεις και δεν αφήνουν ίχνη.


Για αυτόν τον σκοπό, επιστήμονες από το ισπανικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια πειραματίστηκαν με χημικές ουσίες, όπως μια συγκεκριμένη χρωστική ουσία, την οποία χρησιμοποίησαν για να φέρουν στο φως τις ραβδώσεις που κάλυπταν τα κραγιόν.

Επίσης, σύμφωνα με ινδούς επιστήμονες, το μοτίβο των χειλέων διαφέρει από άνδρα σε γυναίκα. Σε έρευνά τους κατάφεραν να βρουν με αρκετή ακρίβεια σε ποιο φύλο ανήκει ένα αποτύπωμα.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: