"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φορολογική συνεργασία Βρετανίας - Ελβετίας

Σε συμφωνία-ορόσημο κατέληξαν Βρετανία και Ελβετία ως προς τις βασικές αρχές για τη φορολογική συνεργασία τους, στο πλαίσιο της οποίας θα διατηρείται πάντως το περίφημο τραπεζικό απόρρητο

Η συμφωνία υπεγράφη στο Λονδίνο μεταξύ του Ελβετού υπουργού Οικονομικών, Χανς-Ρούντολφ Μερτς και του Βρετανού ομολόγου του, Τζορτζ Οσμπορν. Αφορά δέσμευση της Βέρνης να διαπραγματευθεί την επιβολή αυστηρότερου φόρου παρακράτησης στα κεφάλαια Βρετανών επενδυτών σε ελβετικές τράπεζες. Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη του έτους.

Τα βρετανικά κεφάλαια που βρίσκονται στην Ελβετία εκτιμάται σήμερα ότι ξεπερνούν τα 84 δισ. ελβετικά φράγκα, εκ των οποίων τα 59,6 δισ. ελβετικά είναι μη δεδηλωμένα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να βρουν λύση για τα αφορολόγητα κεφάλαια σε ελβετικούς λογαριασμούς και να βελτιώσουν την πρόσβαση των ελβετικών ιδρυμάτων στη Βρετανία με «μέτρα αποποινικοποίησης των τραπεζών και του προσωπικού τους». Σύμφωνα με τον κ. Μερτς, ο φόρος παρακράτησης επί μελλοντικών εσόδων από επενδύσεις θα ορισθεί «όσο πιο κοντά γίνεται στους τοπικούς φορολογικούς συντελεστές». 

Το ένα σκέλος της συμφωνίας προβλέπει την επιβολή φόρου παρακράτησης σε όλα τα μελλοντικά εισοδήματα που θα έχουν οι πολίτες αμφότερων των χωρών από λογαριασμούς στην Ελβετία. 

Το δεύτερο -και πιο αμφιλεγόμενο- αφορά νέο φόρο ή ποινή για λογαριασμούς που κληροδοτήθηκαν από αποβιώσαντες αρχικούς κατόχους και οι οποίοι δεν δηλώθηκαν ποτέ στις εγχώριες φορολογικές αρχές.

Αμφότερα τα σκέλη της συμφωνίας αναμένεται να προχωρήσουν περισσότερο από τον φόρο που παρακρατείται ήδη από την Ελβετία βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας των Αποταμιεύσεων. Ο φόρος αυτός είναι γεμάτος «παραθυράκια» και έχει αποφέρει στην Ε.Ε. ελάχιστα από το 2005. Η Βρετανία ελπίζει να συγκεντρώσει πολλαπλάσια έσοδα από το 1 δισ. στερλίνες που προβλέπεται από αντίστοιχη συμφωνία με το Λιχτενστάιν.  

Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών, θα προσφερθεί στη βρετανική κυβέρνηση βοήθεια στον εντοπισμό των φοροφυγάδων βάσει του ονόματος του πελάτη, «όχι όμως απαραιτήτως και εκείνου της τράπεζας». Ο αριθμός των αιτημάτων «θα είναι περιορισμένος και θα διαθέτει ισχυρή βάση». Ο Πατρίκ Οντιέ, πρόεδρος της Ενωσης Ελβετών Τραπεζικών, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι «η πρότασή μας αντικατέστησε την ιδέα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών».

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: