"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πυρά Γκορμπατσόφ κατά Πούτιν

The Guardian

(...) ο Μ. Γκορμπατσόφ εξέφρασε την εντονότερη ώς σήμερα κριτική του κατά του διδύμου που κυβερνά τη Ρωσία, του προέδρου και του πρωθυπουργού. Τους κατηγόρησε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για ν' απομακρυνθούν από τη δημοκρατία. Υποστήριξε ότι ο Πούτιν θεωρεί πως η δημοκρατία είναι εμπόδιο στο δρόμο του. 

Η επιλογή του Γκορμπατσόφ να μιλήσει αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον περίεργη. Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ πρόκειται να είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην ερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να κάνει νέα αρχή στις σχέσεις με τη Ρωσία αποδεικνύεται η μόνη πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής που έχει πάει καλά. Η Ρωσία είναι τώρα πιο αξιόπιστος εταίρος για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν απ' ό,τι το Πακιστάν. Ολα είναι ήσυχα στο ανατολικό μέτωπο.  

Γιατί λοιπόν ο Γκόρμπι χαλάει το πάρτι; 

Οι λόγοι είναι εσωτερικοί αλλά έχουν μεγάλη σχέση με το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον. Ο Γκορμπατσόφ έδωσε δύο παραδείγματα του αναδυόμενου ολοκληρωτισμού του Πούτιν: το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας (...), ένα δημιούργημα που περιγράφει ως κακέκτυπο του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Και την απόφαση του Πούτιν το 2004 να καταργήσει την εκλογή των κυβερνητών και δημάρχων σε Μόσχα και Πετρούπολη. (...) 

Ο φόβος [του Γκορμπατσόφ] είναι ότι, αν η εξουσία της ελίτ δεν εξισορροπείται από ανταγωνιστικά πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα, ο Πουτινισμός θα τελματωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: