"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κίνα vs Ταϊβάν

Η πρόσφατη αντιπαράθεση της Κίνας με την Ιαπωνία, γράφει το «Newsweek», έχει ανησυχήσει τους γείτονές της, μεταξύ των οποίων και την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί άσωτο υιό. Η Κίνα επιδιώκει όλο και περισσότερο να φέρνει πιο κοντά της την Ταϊβάν, βελτιώνοντας τις εμπορικές σχέσεις μαζί της. Μάλιστα τον Ιούνιο οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία αναμένεται να δέσει ακόμα πιο πολύ τη νησιωτική οικονομία στην ηπειρωτική. Ωστόσο, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό, μολονότι οι δύο πλευρές μιλούν για βελτίωση των σχέσεών τους, οι οικονομικοί δεσμοί δεν έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση των πολιτικών σχέσεων. Μάλιστα οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται, τονίζει, με κόκκινα γράμματα, το «Newsweek».

Παρά τις ασαφείς διαβεβαιώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο, ότι θα αποσύρει τους πάνω από 1.600 πυραύλους που σήμερα στοχεύουν το νησί, ο Ταϊβανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι κλιμακώνεται η στρατιωτική απειλή από την ενδοχώρα. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-ζεού, μόλις ανακοίνωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να αγοράζει όπλα από τη διεθνή αγορά. Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, δήλωσε ότι η Ταϊβάν παραμένει το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Το αμερικανικό περιοδικό σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών (Κίνας-Ταϊβάν) είναι μικρότερη απ' όσο ήταν την περίοδο του προηγούμενου προέδρου της Ταϊβάν, ο οποίος ήταν φανατικός πολέμιος της ένωσης με την Κίνα, φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανή μια ειρηνική ενοποίηση των δύο χωρών. Η ενοποίηση είναι το άγιο δισκοπότηρο της πολιτικής της Κίνας έναντι της Ταϊβάν. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο στην ταϊβανέζικη εφημερίδα «United Daily News» δείχνει ότι το 16% όσων συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν την πλήρη ανεξαρτησία, ενώ μόλις το 5% επιθυμούν την επανένωση με την Κίνα. Η ίδια έρευνα, το 2000, είχε δείξει ότι μόλις το 12% υποστήριζαν την ανεξαρτησία, ενώ το 9% ήθελαν ενοποίηση.

Η επιθετικά εκδηλούμενη προσήλωση της Κίνας στο εδαφικό, σε συνδυασμό με την άρνησή της να αναλάβει ουσιαστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, καλλιεργεί τους βαθιά ριζωμένους δισταγμούς των Ταϊβανέζων για ενοποίηση με την Κίνα. Η ίδια δημοσκόπηση, γράφει το αμερικανικό περιοδικό, έδειξε ότι το 54% των κατοίκων της Ταϊβάν έχουν αρνητικές απόψεις για την κινεζική κυβέρνηση, την οποία θεωρούν τυραννική και αυταρχική. Παρά τις μακροχρόνιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σημειώνονται στην Κίνα, είναι οξύτατες οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών συστημάτων των δύο χωρών.

Η Κίνα από καιρό υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι ο «πυρήνας» των συμφερόντων της.Ο κατάλογος αναφέρει τα θέματα στα οποία δεν επιτρέπονται συμβιβασμοί. Αλλά μέχρι η Κίνα να είναι σε θέση να πείσει τους Ταϊβανέζους ότι νοιάζεται για τα καλύτερα συμφέροντά τους, θα πρέπει να επιλύσει πάρα πολλά θέματα με τους πυρήνες των συμφερόντων που έχει, καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό. Στον κατάλογο με τους πυρήνες των συμφερόντων της έχει περιλάβει το Θιβέτ και την αυτόνομη επαρχία των Ουιγούρων. Πρόσφατα πρόσθεσε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Ταϊβάν είναι στο κέντρο τριών θαλασσών: της Νότιας Κίνας, της Ανατολικής Κίνας και των Φιλιππίνων. Σε αυτές τις θάλασσες είναι σε εξέλιξη ένας ανταγωνισμός στρατιωτικής παρουσίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το «Newsweek» σημείωνε στο προηγούμενο τεύχος του ότι το Πεκίνο στηρίζεται πάρα πολύ σε δύο νέους πυραύλους επιφανείας, για να ενισχύσει τη ναυτική παρουσία του στην περιοχή. Ο ρωσικού σχεδιασμού Sizzler, πύραυλος επιφανείας επιφανείας με βεληνεκές και ταχύτητα μεγαλύτερα των αντίστοιχων δυτικών, και ο υπό κατασκευήν κινεζικός πύραυλος γνωστός με τον κωδικό DF-21D, ο οποίος σχεδιάζεται από την αρχή για να εκτοξεύεται από το Διάστημα προς τη θάλασσα με ταχύτητα δύο χιλιομέτρων την ώρα και να βυθίζει αεροπλανοφόρα, έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση και τη Δύση, αλλά κυρίως το αμερικανικό ναυτικό που δεν μπορεί να βρει απαντήσεις.

Περιορίζεται μόνο στο να μην αποφασίζει την κατασκευή νέων αεροπλανοφόρων. Αλλά αν η Αμερική θέλει να διατηρήσει την ασπίδα που έχει απλώσει με τα πλοία της στην Ασία και τον Ειρηνικό, θα πρέπει να βρει απαντήσεις στα νέα όπλα της Κίνας και να μην περιμένουν να φοβηθούν οι γειτονικές της χώρες για να τρέξουν στην αμερικανική ασπίδα. Ετσι κι αλλιώς δεν είναι αδιαπέραστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: