"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Ξεριζώνουν μέχρι και τα ελαιόδεντρα των παλαιστινίων !!!

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Ακόμα και για το μάζεμα της ελιάς οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δίνουν μάχες χαρακωμάτων με τους Ισραηλινούς στρατιώτες και τους Εβραίους εποίκους. Γιατί είναι το δέντρο που τους κράτησε χιλιάδες χρόνια στη γη.

Ενα εκατομμύριο δέντρα από τα δέκα που κατέχουν οι Παλαιστίνιοι έχουν κάψει ή ξεριζώσει οι Εβραίοι έποικοι και οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού τα τελευταία δέκα χρόνια. Το 80% των δέντρων αυτών είναι ελαιόδεντρα. Μόνο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτώβρη οι έποικοι έχουν προκαλέσει ζημιά σε τουλάχιστον 3.500 ελαιόδεντρα. 

Εκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι «χιλιάδες ελαιόδεντρα Παλαιστινίων είχαν υποστεί ζημιά» από τους Εβραίους εποίκους κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η χρηματοδοτούμενη από διεθνείς οργανισμούς οργάνωση Oxfam κατήγγειλε ότι «η πώληση του ελαιόλαδου των Παλαιστινίων συνεχώς βρίσκει εμπόδια στα εκατοντάδες ισραηλινά σημεία ελέγχου, ενώ η μεταφορά του καθίσταται ασύμφορη και δαπανηρή εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές κατοχής για την απόκτηση αδειών συγκομιδής και μεταφοράς».

Η απόφαση και ο «διωγμός»
Το Σάββατο 16/10/2010, ύστερα από πολλά χρόνια δικαστικού αγώνα, οι οικογένειες ελαιοπαραγωγών στο χωριό Qusin, που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο εβραϊκούς οικισμούς εποίκων Shave Shomeron και Shave Shomron, μπόρεσαν να περάσουν μερικές ώρες στα χωράφια τους για να μαζέψουν τις ελιές τους, πριν τους αναγκάσουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες να φύγουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ισραηλινό δικαστήριο με απόφαση ζήτησε από τους στρατιώτες να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους αγρότες να περάσουν στα χωράφια τους και να τους προστατεύσουν. Πώς τους προστάτεψαν από τους εποίκους; Διώχνοντάς τους από τα χωράφια μόλις εμφανίστηκαν οι έποικοι: «για το καλό σας» τους είπαν.

16/10/2010 στα περίχωρα της Ναμπλούς ο Shaher Tawil μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Μαζεύαμε ελιές όταν ήρθαν οι Εβραίοι που μένουν στον οικισμό εποίκων Havat Gilad. Ενας από αυτούς άρχισε και έβαζε φωτιές», λέει ο Παλαιστίνιος ελαιοπαραγωγός... «Οταν είδαμε τις φλόγες, καλέσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν τους άφησαν να σβήσουν τη φωτιά και έτσι ολοκλήρωσε το καταστροφικό της έργο κάτω από το βλέμμα των στρατιωτών». Ο Tawil συνεχίζει: «Την περασμένη εβδομάδα οι έποικοι της Havat Gilad μάζεψαν τις ελιές από τα 800 δέντρα που ανήκουν στην οικογένειά μου. Κάθε χρόνο κλέβουν τις ελιές μας και μετά βάζουν φωτιά στα δέντρα».

Την Τρίτη 19/10/2010 το απόγευμα, οι Εβραίοι έποικοι εισέβαλαν στα χωράφια του χωριού Husa δυτικά της Βηθλεέμ και έκαψαν μεγάλο μέρος των ελαιόδεντρων του χωριού.

Τρίτη 26/10/2010 οι έποικοι άνοιξαν τους αγωγούς αποχετεύσεων με αποτέλεσμα να χυθούν τα λύματα του οικισμού εποίκων Elon Moreh μέσα στους ελαιώνες του χωριού Deir al-Hatab ανατολικά της Ναμπλούς.

Περίπου το 45% της γεωργικής γης στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας καλύπτεται με περίπου 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, με δυνατότητα παραγωγής ώς και 34.000 τόνους ελαιόλαδου σε μια καλή χρονιά και 5.000 τόνους σε μια κακή χρονιά. Σε μια καλή χρονιά το ελαιόλαδο συμβάλλει στο 15-19% της παλαιστινιακής γεωργικής παραγωγής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 160-191.000.000 δολάρια. Οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι ένα από τα κύρια προϊόντα παλαιστινιακών εξαγωγών, απασχολούν 100.000 αγρότες, από τα έσοδα των οποίων ζουν πάνω από 800.000 Παλαιστίνιοι. Περίπου το 95% της παραγωγής ελιάς χρησιμοποιείται για το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο για επιτραπέζιες ελιές και σαπούνι. Η τοπική αγορά είναι ο βασικός καταναλωτής των προϊόντων ελιάς, με μέσο όρο 12.000 τόνους ετησίως. Το υπόλοιπο εξάγεται προς τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία.

Καρπός επιβίωσης
Ο «πόλεμος της ελιάς» που κήρυξαν οι έποικοι, προτάσσοντας το μύθο της Βίβλου για τη «Γη της Επαγγελίας» ότι εκεί «δεν πρέπει να ριζώσουν οι ελιές των Παλαιστινίων», έχει θορυβήσει όχι μόνο τους Ισραηλινούς πολίτες που δεν διστάζουν να πάρουν το μέρος των Παλαιστίνιων αγροτών στη συγκομιδή της ελιάς, αλλά και πολλούς διεθνείς ακτιβιστές από πολλές χώρες της Ευρώπης, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που τρέχουν στους ελαιώνες των Παλαιστινίων για να σχηματίζουν «ανθρώπινες ασπίδες» μπροστά στους Εβραίους εποίκους. Οι επιθέσεις των εποίκων έχουν θορυβήσει ακόμα και το Βατικανό, που στην τελευταία σύνοδό του κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την ιδέα της «Γης της Επαγγελίας» για να δικαιοληγήσει τη διάπραξη αδικιών σε βάρος των Παλαιστινίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: