"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Με ρωσικό ουράνιο θα λειτουργήσει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν

ΤΟ ΙΡΑΝ άρχισε χθες να φορτώνει καύσιµα στο πρώτο πυρηνικό του εργοστάσιο, κάνοντας ένα βήµα πιο κοντά στη λειτουργία των εγκαταστάσεων µε τις οποίες η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι ο πρόεδρος Αχµαντινετζάντ αψηφά τις προτροπές για περιορισµό των πυρηνικών του φιλοδοξιών.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ, που είναι ρωσικής κατασκευής, θα αρχίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του 2011 έπειτα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων οι οποίες οφείλονταν σε διάφορους παράγοντες: δυσµενείς µετεωρολογικές συνθήκες, µια µικρή διαρροή κοντά στον αντιδραστήρα αλλά και ανησυχίες για το εάν έχουν ληφθεί όλα τα µέτρα ασφαλείας για την επιχείρηση αυτή που πραγµατοποιείται υπό την επίβλεψη ρώσων τεχνικών. 
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πάντως χθες ότι η χώρα της δεν έχει πρόβληµα µε το εργοστάσιο του Μπουσέρ αλλά µε άλλες εγκαταστάσεις όπου ίσως προετοιµάζονται πυρηνικά όπλα. «Το πρόβληµά µας είναι εγκαταστάσεις όπως στη Νατάνζ και το µυστικό εργοστάσιο στο Κοµ και άλλα µέρη όπου πιστεύουµε ότι διεξάγεται το πρόγραµµα για την κατασκευή όπλων», τόνισε η Κλίντον.

Σύµφωνα µε το Ιράν, το ρωσικής κατασκευής 1.000 µεγαβάτ πυρηνικό εργοστάσιο δείχνει στη Δύση ότι κάνει λάθος να κατηγορεί την Τεχεράνη πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Για τις ΗΠΑ και τους συµµάχους της το γεγονός ότι τα καύσιµα για το εργοστάσιο θα εισάγονται από τη Ρωσία σηµαίνει ότι το Ιράν δεν χρειάζεται να εµπλουτίσει το ίδιο το ουράνιό του, µια πράξη που αποτελεί τον βασικό λόγο ανησυχίας. Οι µεγάλες δυνάµεις ζητούν από την Τεχεράνη να αποδεχθεί την πρόσκληση από την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον για συνοµιλίες στη Βιέννη τον επόµενο µήνα προκειµένου να συζητηθεί το πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράν.

Οι συνοµιλίες του Ιράν µε τις έξι µεγάλες δυνάµεις πάγωσαν πριν από ένα έτος, µε αποτέλεσµα να επιβληθούν νέες κυρώσεις από το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)

Γιουκίγια Αµάνο δήλωσε πάντως χθες ότι «οι προετοιµασίες και οι δραστηριότητες στο Μπουσέρ συνεχίζονται σύµφωνα µε τις προδιαγραφές ασφαλείας της ΙΑΕΑ». 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: