"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τέλος εποχής για τα θρυλικά walkman της ιαπωνικής Sony

ΤΟΚΙΟ Oριστικά προς τις προθήκες των μουσείων τεχνολογίας οδεύει πλέον το φορητό κασετοφωνάκι «walkman», το θρυλικό γκάτζετ-σύμβολο της δεκαετίας του 1980, η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο ακρόασης της μουσικής. Η απόφαση του ιαπωνικού κολοσσού ηλεκτρονικών συσκευών Sony να διακόψει την παραγωγή της πρώτης φθηνής φορητής συσκευής αναπαραγωγής μουσικής σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, καθώς η τελευταία παρτίδα της νοσταλγικής συσκευής-φετίχ διατέθηκε από την εταιρεία σε ιάπωνες καταστηματάρχες ηλεκτρονικών ειδών.

Το πρώτο walkman, το οποίο ονομάστηκε freestyle στη Σκανδιναβία, soundabout στις ΗΠΑ και stowaway στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου 1979 στην Ιαπωνία με την κωδική ονομασία ΤΡS-L2 και πούλησε μόλις 5.000 κομμάτια τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του. Η συνέχεια όμως αποδείχτηκε θριαμβευτική, αφού η Sony κατάφερε να πουλήσει περίπου 220 εκατομμύρια κομμάτια του walkman στα 30 χρόνια εμπορικής «ζωής» του προϊόντος, εκμεταλλευόμενη κυρίως μια σειρά από εξαιρετικές διαφημιστικές εκστρατείες στήριξης του καινοτόμου προϊόντος της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την άνοιξη του 1979, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη παρουσίαση του walkman, το τμήμα μάρκετινγκ της Sony απέστειλε δωρεάν για δοκιμή 100 walkman στα μεγαλύτερα μουσικά περιοδικά και στους διασημότερους δημοσιογράφους (που παρουσιάζουν μουσικά θέματα) της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υστερα από 31 συναπτά χρόνια «ζωής», το walkman έχει μπει σε εκατοντάδες εκατομμύρια σπίτια, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχία των επιγόνων τους: πρώτα των diskman, των φορητών συσκευών αναπαραγωγής CD, και σήμερα των μικροσκοπικών mp3 player και ιδίως των δημοφιλέστατων iΡod της Αpple.

Ετσι, μία ακόμη αγαπημένη συσκευή περνά στην ιστορία, μαζί με τις παραδοσιακές κασέτες της. Οσοι από εσάς έχετε walkman στο συρτάρι σας ή ξεχασμένο σε κάποιο ράφι, καλό θα είναι να το φυλάξετε, ως ένα χρυσό κομμάτι νοσταλγίας από μιαν άλλη, πιο αθώα εποχή.

Φτιάξε μου ένα κασετόφωνο για το γκολφ
Το walkman είναι δημιούργημα του 84χρονου, σήμερα, Ναμπουτόσι Κιχάρα (δεξιά), αρχιμηχανικού στο Τμήμα Ηχου και Καινοτομιών της Sony. Ο τότε πρόεδρος της εταιρείας Ακίο Μορίτα (αριστερά) τού είχε ζητήσει να σχεδιάσει μια συσκευή που θα μπορούσε να παίρνει μαζί του στα υπερατλαντικά ταξίδια, αλλά και στο γήπεδο του γκολφ, για να ακούει τις αγαπημένες του όπερες. «Θέλω ένα κασετόφωνο που μπορώ να κουβαλάω μαζί μου στο γκολφ, αλλά και οπουδήποτε» ήταν η ρητή εντολή-επιθυμία του Μορίτα. Ο κ. Κιχάρα πέρασε όλο το 1978 απομονωμένος στο εργαστήριό του και στις αρχές του επόμενου έτους έκανε στους προϊσταμένους του τα αποκαλυπτήρια της συσκευής που άλλαξε τη (μουσική) ζωή εκατομμυρίων νέων της εποχής. Το 1986 η λέξη walkman απέκτησε το δικό της λήμμα στο Λεξικό της Οξφόρδης.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: