"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ευρωδίκη και για το πληροφορικό σύστημα των ΚΕΠ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Για παράνομη ανάθεση δημόσιας σύμβασης για το πληροφορικό σύστημα των Κέντρων Εξυπηρέτησης των Πολιτών (ΚΕΠ) κατηγορεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Επιτροπή έστειλε χθες στην Αθήνα αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερο και τελευταίο προδικαστικό στάδιο), εκτιμώντας ότι η Ελλάδα έχει παραβεί τους κοινοτικούς κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων με την απευθείας ανάθεση μιας σύμβασης παροχής δημόσιας υπηρεσίας για την εκπόνηση ενός πληροφορικού συστήματος προς χρήση του προσωπικού που εργάζεται στις υπηρεσίες του δικτύου για τα ΚΕΠ.

Το 2007, έπειτα από διαδικασία διαγωνισμού, οι ελληνικές αρχές ανέθεσαν με σύμβαση σε μια εταιρεία τη δημιουργία της εθνικής δικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ, μιας θυρίδας ενιαίας εξυπηρέτησης, στην οποία μπορούν να απευθύνονται πολίτες και επιχειρήσεις για όλες τις συναλλαγές τους με την κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα, οι ελληνικές αρχές ανέθεσαν στην ίδια ακριβώς εταιρεία συμπληρωματική σύμβαση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση ενός πληροφορικού συστήματος προς χρήση του προσωπικού που εργάζεται στα κέντρα ΚΕΠ της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα έχει δύο μήνες προθεσμία για να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτροπής, διαφορετικά θα ακολουθήσει παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο.

Επίσης, η Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα και άλλες δύο χώρες (Αυστρία, Πορτογαλία), ζητώντας να κοινοποιήσουν τις διατάξεις εφαρμογής της οδηγίας που απλουστεύει τις διαδικασίες καταχώρισης και δημοσίευσης πληροφοριών όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υγείας των ζώων.

Τέλος, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει άρει ορισμένους περιορισμούς στα δικαιώματα των καταναλωτών όσον αφορά τα ελαττωματικά προϊόντα, οι οποίοι δεν ήταν συμβατοί με την οδηγία για την πώληση καταναλωτικών αγαθών. Συνεπώς, η προδικαστική διαδικασία που ξεκίνησε η Επιτροπή ετέθη στο αρχείο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: